Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A brit húsipar és a Rákkutatási Világalap (WCRF) szakértői között régóta folyik a vita a vörös húsok rákkeltő hatásáról. De vajon mi az igazság? Valóban vastagbélrákot okozhat a hústermékek fogyasztása?
A WCRF szakértői szerint a finomított vörös húsból készült termékek fogyasztása bizonyíthatóan növeli a béltraktus rákos megbetegedéseinek valószínűségét, ezért a fogyasztóknak azt ajánlják, tartózkodjanak a kolbászok és steakek fogyasztásától. A húsipar szerint azonban a húsok rákkeltő hatása nem bizonyított, ezért felesleges a pánikkeltés.
Az EPIC-Oxford kutatásai szerint a vegetáriánusok körében még némileg gyakrabban is fordul elő a vastagbélrák, mint a húsfogyasztóknál. Ez némileg ellentmond egy másik EPIC kutatásnak, amely szerint a vöröshúsok gyakori fogyasztása mintegy 35 százalékkal növeli a vastagbélrák előfordulásának valószínűségét.
"Az ellentmondás nagyon furcsa, ugyanis az ember azt gondolná, ha a vörös húsok fogyasztása rákot okoz, akkor a vegetáriánusok körében ez a betegség sokkal ritkábban alakul ki: ez azonban koránt sem igaz" - nyilatkozta Tim Key professzor, az oxfordi kutatás epidemiológusa, majd hozzátette: "Valójában mindenki csak találgat, hiszen itt nem olyan egyértelmű a kapcsolat, mint az elhízás és az alkoholfogyasztás esetében, ahol mind a kettő bizonyíthatóan növeli a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét."
A WCRF szakértői szerint a 28 000 vegetáriánus részvételével készült kutatás nem lehet referencia értékű, a résztvevők alacsony száma miatt. Emellett hozzátették, hogy ezek a vegetáriánusok kevés tejterméket fogyasztottak, ami egyes feltételezések szerint csökkenti a vastagbélrák kialakulási esélyeit.
"Egyelőre tehát nincs megingathatatlan bizonyíték arra, hogy a vörös húsok fogyasztása rákkeltő hatású-e vagy nem - nyilatkozta Martin Wiseman professzor - Az Egyes kutatások persze meggyőzőek lehetnek, de egymással összevetve őket csak a kérdőjelek maradnak."
A WRCF szakértői ennek ellenére mégis azt ajánlják, szorítsuk vissza a vörös húsfogyasztást heti 500 grammra. "Ennél több vörös hús fogyasztása növelheti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyeit" - nyilatkozta Nell Barrie, a Brit Rákkutatási Intézet munkatársa.
Medipress
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!