Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Koszorúér sebészeti beavatkozás után más íze lesz a sült krumplinak vagy a citromnak, de elõfordulhat az is, hogy például az édes vagy a sós ízérzet fokozódik. Ez befolyásolhatja az operáció utáni diétát és ezzel a beteg gyógyulását is - hívják fel a figyelmet a dietetikusok egy tanulmányban, melynek eredményeit a Journal of the American Dietetic Association közölte.
Mary Keith, aki egy kanadai kórházban dolgozik dietetikusként, fölfigyelt arra, hogy koszorúér-áthidaló mûtét után a betegek egy része nem szívesen eszik meg bizonyos ételeket, melyeket korábban nagyon kedvelt és ez fordítva is így van. Ez a mûtét a leggyakoribb szívsebészeti beavatkozás: az Egyesült Államokban évente félmillió ilyen operációt végeznek.
A mûtét utáni idõszakban megváltozik a citrom vagy a sült krumpli zamata, de az alapvetõ ízek, mint az édes, a sós, a savanyú és a keserû is erõsebbé válnak. Korábbi vizsgálatok jelezték, hogy az éhség fokozza az ízérzést, ezért a kutatók föltételezték, hogy a változásokban a mûtét elõtti és utáni koplalás is szerepet játszhat.
A kanadai munkacsoport 33 koszorúér-áthidaló operációra váró beteget vont be a tanulmányba. Ezek átlagos életkora 62 év volt. A kutatók megjegyzik azt is, hogy a csoport fele dohányzott.
Az önkéntes vizsgálati alanyoknál négy alkalommal végeztek ízvizsgálatot. Elõször a mûtét elõtt, majd a kórházból távozás után, illetve öt hét múlva és a mûtét utáni negyedik hónap végén. Minden alkalommal kicsi edényekbõl, folyékony formában kapták az ízlelni valót.
Az operáció elõtti ízérzéshez képest a betegek sokkal jobban megérezték az alapízeket a mûtét után. A kutatók hangsúlyozzák, hogy kis vizsgálati csoporttal dolgoztak. Érdekes, hogy sok szívbeteg a mûtét után nem kívánta folytatni a vizsgálatot - elképzelhetõ, hogy éppen azért, mert voltak, akiknek az operáció elõtti, kedvelt ételek íze kellemetlenül megváltozott.
A vizsgálat eredményei azonban azt mutatták, hogy fontos kérdés került elõtérbe, mely további kutatást igényel. Az eredmények felvetik a kérdést, a betegek a mûtét után esetleg azért javulnak lassabban, mert nem táplálkoznak megfelelõen, éppen a kritikus lábadozási idõszakban.
Figyelmeztetnek arra, hogy a sebészeti beavatkozások után adott, erõsítõnek szánt ételek gyakran eleve édesek, és ha ezek íze túlságosan édessé válik, a beteg azt nem szívesen eszi meg.
(MTI)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!