Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mára ez utóbbi több mint száz országban szerzett és szerez egyre több hívet magának. Magyarországon csak mostanában kezd elterjedni, tavaly decemberben már több városban is rendeztek a slow food szellemében ételfesztiválokat, vendéglői napokat.
Nem ínyencek, csak igényesek
Míg
a gyors evés nem szól másról, mint az éhünk elveréséről, addig a
komótos étkezés hívei szerint az étkezésnek meg kell adni a módját,
tehát vissza kell szerezni a táplálkozás örömét s méltóságát. A slow
food-osok szeretnék minél többekben tudatosítani, hogy az étkezéseink
módja, tempója, ételeink összetétele, minősége nemcsak a
létfenntartásunkat, testi erőnlétünket szolgálja, nemcsak az
egészségünket befolyásolja, hanem a közérzetünket, életminőségünket is.
A lassú étkezés azonban csak egy – bár nem elhanyagolható – eleme ennek a régi időkből visszaköszönő szemléletnek.
Az
ökogasztronómiának is nevezhető felfogásban igen fontos szerepe van az
élelmiszer, élelmiszer-alapanyag származásának, előállítási módjának,
termelési körülményeinek és a fogyasztói tudatosságnak is.
A
mozgalommal rokonszenvezők ugyanis előnyben részesítik a tartalmas,
élettanilag és ökológiailag értékes élelmiszereket, vagyis minél
kevesebb manipulált, azaz tápértéküket rongáló élelmiszertechnológiai
beavatkozáson „átment” élelmiszert, ételt vásárolnak, fogyasztanak.
Szindbád, hol vagy?
Azokat,
akiket már nem vonzanak a minden világvárosban megtalálható különféle
gyorsbüfék, ilyen-olyan étkezési láncok kínálta egyforma harapnivalók,
bizonyára elégedetten hallják: a slow food-osok a gasztronómiai
„értékmentést” is fontosnak tartják. Minden eszközt felhasználnak arra,
hogy az egyes országok, tájegységek gasztronómia sajátosságait
megismertessék. Teszik mindezt azért, hogy ne tűnjenek el a globális
konyhák kondérjaiban az adott nemzet, nemzetiség, népcsoport jellegzetes
ételei, ízkombinációi, vagyis a későbbi generációk is megismerhessék
azokat. Szinte az utolsó pillanatban ismerték fel, hogy a globális
éttermi gyakorlatból vagy már eltűntek a nemzeti ízek, a különféle
nemzetiségek jellegzetes ételei, élelmiszertermékei (lekvárok, sajtok
stb.), vagy alapos minőségromláson mentek át. Sok étel pedig kiment a
divatból, s ezeket már nem lehet „visszahonosítani”, mert nincs, aki
ismerné az elkészítésük módját – és persze a fogyasztó sem ismeri a
terméket, ezért nem is keresi azt.
A mozgalom ezért is készít
katalógusokat az elfelejtett ételekről, a kihalással vagy eltűnéssel
„fenyegetett” zöldségekről, gyümölcsökről, fűszerekről, illetve egyes
speciális ételek előállításának a folyamatáról.
Vegyünk tudatosan, együnk tudatosan
A
slow food, szemben a tömeges élelmiszergyártásban alkalmazott
eljárásokkal, amelyek egyébként egyre több embernél okoznak különféle
egészségproblémákat (ilyen többek között az ételallergia vagy a
savasodás), a természetes alapanyagokat és gyártási, készítési
technikákat részesíti előnyben.
A „vedd a hazait!” filozófia mentén
azt tanácsolják, igyekezzünk felfedezni a honi alapanyagainkat,
ételkülönlegességeinket (például a házilag készült tejtermékeket,
sajtokat, lekvárokat, húskészítményeket), amelyek tápértékük,
alapanyagaik tekintetében is egészségesebbek, mint a nagyiparilag
előállítottak, mert azok a helyi kistermelők friss áruiból készülnek
(nem utaztatják, tárolják azokat, nem tartalmaznak mesterséges
tartósító- és adalékanyagokat).
A slow food aktivistái persze
tisztában vannak azzal is, hogy anyagi és egyéb okokból nem mindenki
engedheti meg magának, hogy közvetlenül és kizárólag megbízható
termelőtől szerezze be a napi élelmiszer-nyersanyagait (vagy csak
bioterméket vásároljon).
Az idő csapdájában élő 21. századi embernek
sokszor még a körültekintő vásárlásra sincs ideje, hiszen gyakran –
olykor áraikban is vonzó – hiper- és szupermarketekben vagy a vidéki
települések kis vegyesboltjában szerzi be a kész, félkész ételeit,
illetve az ételkészítéshez a különféle nyersanyagokat.
Ráadásul
legtöbbünknek – különösen az aktív korúaknak – csak heti egy-két
alkalommal adatik meg a házikoszt elkészítésének, kényelmes otthoni
elfogyasztásának a lehetősége, vagy évente egyszer-kétszer jutunk el
csak egy-egy vendéglőbe, étterembe.
A rideg valóság ismeretében
tehát az ökogasztronómia képviselői elsősorban arra buzdítanak, hogy
lehetőség szerint legyünk minél tudatosabb élelmiszervásárlók és
-fogyasztók, vagyis ha csak tehetjük, az idényjellegű zöldségeket,
gyümölcsöket, valamint a húsféléket a piacon vásároljuk meg, lehetőleg a
piacon árusító őstermelőktől. Akárhol és akármit is eszünk, próbáljunk
lassan rágni, élvezzük az étel ízét. Egy héten legalább egyszer
lehetőleg házilag készült fogások kerüljenek a tányérunkra, és adjuk meg
a módját is az étkezésnek.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!