Éljen a fürjtojás!
Egyes
természetgyógyászok valósággal életelixírnek tekintik, afrodiziákum
jellegéről, férfiasságot segítő hatásáról pedig már a laikusok többsége
is hallott. Miért érdemes időnként a fürjtojást is az étrendünkbe
illeszteni?
Ínyencfalat
Ma már nemcsak elegáns csemegeboltokban, hanem kis közértekben,
piacokon is egyre gyakrabban lehet kapni a fehér alapon barna pettyes,
apró fürjtojásokat. Főleg az exkluzív hidegkonyhai fogásokra
specializálódott szakácsok használják szívesen, hiszen mind keményre
főzve, mind miniatűr tükörtojássá sütve rendkívül mutatós díszítőeleme
lehet szendvicseknek, salátáknak, aszpikos ételkölteményeknek, praktikus
levesbetét is készíthető belőle, hiszen egy-egy csészényi leveshez épp
megfelelő méretű. Ugyanakkor jóval több egyszerű dísznél, nagyon finom
falat is, akár héjában főzve, akár feltörve buggyantott tojásként, akár
sütve vagy édességgé habosítva tesszük is asztalra. A méretbeli
különbség ellenére (nagyjából öt fürjtojás tesz ki egy tyúktojást)
szinte minden tojásétel elkészíthető belőle.
Nagy erő egy kis tojásban
Mindössze tíz grammot nyom egy darab fürjtojás, az energiatartalma
is csekély, 15 kilokalória van benne, a tyúktojás ötöde-hatoda csupán.
Ugyanakkor a kicsiny méretéhez képest feltűnően értékes a beltartalma:
proteinekben, A-, B1-, B2-, C-, D3-, E-vitaminokban és ásványi
anyagokban (például foszforban, káliumban, vasban, cinkben) igen gazdag.
Koleszterin viszont kevés van benne, így szív- és érrendszeri betegek
is bátran fogyaszthatják. Megtalálható benne a lizozim nevű enzim,
amelyet a szervezet természetes antibiotikumának tartanak, mivel
bizonyos mikroorganizmusok ellen hat (szétroncsolja a sejtfalukban
található fehérjét, a mureint). A lizozim többek között a könnyben, az
emberi nyálban és a tojásfehérjében található meg.
A fürjtojást több állapot, betegség esetén kúraszerűen ajánlják: így
például légzőszervi fertőzések, gyulladásos, allergiás eredetű gondok,
asztma, emésztőrendszeri betegségek, általános gyengeség,
idegkimerültség esetén, immunerősítőnek, műtét vagy sugárkezelés utáni
roborálásra javasolják. Az idegrendszer és a szív működésére, az agy
teljesítményére is jótékonyan hat. Potencianövelő hatást tulajdonítanak
neki, a férfierő növelésére is ajánlják rendszeres fogyasztását.
Szerelmi bájitalok része
A fürjtojás jó hírű potencianövelő szernek számít, több
vágygerjesztő, hangulatba hozó "bájital" része. Mézzel, szezámolajjal,
rizspálinkával keverve fürjtojás-nektár, konyak, madeira-bor, méz
hozzáadásával pedig "sabayon" néven készíthető belőle a szerelmes
együttlétek hangulatát és szenvedélyét fokozó "csodanedű". (Ezek
hatékonyságát nem teszteltük ugyan, de az összetevőket látva annyi
bizonyos, hogy finom, vendégváró itókák lehetnek - a többi pedig úgyis a
páron múlik.)
"Hármat tojott a fürjecske"
A régi gyermekdalocskával ellentétben egy fürjecske nemhogy hármat,
hanem akár háromszázat is tojik egy esztendőben. Nemcsak a tojáshozama
figyelemreméltó, hanem az is, hogy a tojásai hosszú ideig eltarthatóak:
szobahőmérsékleten egy hónapig, hűtőszekrényben akár két hónapig is
friss marad. Nyersen is biztonsággal fogyasztható, ami azért igen
lényeges, mert a természetgyógyászok ajánlása szerint a teljes
tápértéke, értékes összetevői így érvényesülnek igazán.
Mikor, mennyit?
Több természetgyógyász ajánlja a fürjtojás kúraszerű alkalmazását. A
receptek megegyeznek abban, hogy a friss, hűtőben tartott tojásokat
napi rendszerességgel, éhgyomorra és nyersen kell fogyasztani, mert
jótékony hatásuk így érvényesül igazán. A tojásokat meg kell mosni, majd
feltörni egy pohárba, vagy csak az egyik végén feltörve kiszippantani a
héjából. Az, akit visszariaszt a nyers tojás íze, egy kis mézzel vagy
cukorral is kikeverheti.
Egy alkalommal gyermekeknek 2-3, felnőtteknek 4-5 fürjtojás
elfogyasztása ajánlott, a kúra időtartama pedig a problémától függ, több
héten át tarthat. A rendszerességnek, a folyamatos tápanyagbevitelnek
jelentősége van: ha valaki egyszerre akarna "túl lenni" a kúrán, és egy
alkalommal enne meg nagyobb mennyiségű tojást, annak az egyszeri
jóllakáson túl semmi kedvező hatása nem lenne. A kúrát néhány hónapos
szünet után érdemes megismételni.
Húsa is egészséges
Mint a vadhúsok általában, a fürj húsa is egészséges, hiszen
koleszterinben és zsírban szegény, vasban, vitaminokban viszont gazdag
húsféle. Az apró mérete sem jelent akadályt, de számolni kell vele: egy
felnőtt adagjául két fürjet kell készíteni. Melléből, szárnyából,
combjából pörkölt, rántott hús, fűszeres sült készülhet, az aprólékjából
pedig finom leves főzhető. Omlósabb, aromásabb, mint például a
csirkehús, még a mellhúsa sem száraz.
Legtöbben csak fagyasztott állapotban juthatunk fürjhúshoz, ami
nemcsak azzal az előnnyel jár, hogy konyhakész, hanem azzal is, hogy
pácolásra sincs szükség, hiszen a fagyasztás is lazít a rostokon.
Dísznek, hasznáért, egészségért...
Ha valakinek módjában áll, érdemes a fürjek tenyésztésével is
megpróbálkoznia. Természetesen nem a hazai erdőkben gyér számban
megtalálható, védett fürj házi tartásáról van szó, hanem a
kereskedelemben, tenyésztőktől kapható japán fürjéről. Nem igényel
különösebb felszerelést, speciális körülményeket: egy lepedőnyi
kiskertben is elfér akkora tenyészet, amely egy négytagú család
tojásszükségletét biztosítani tudja. Nem kell hozzá más, mint egy sűrű
hálóval védett, legalább egy négyzetméteres ketrec vagy hálóval fedett
kisméretű kifutó, és máris beköltözhet 10-15 darab, mindössze tízdekás,
kedves hangú, mutatós, szeretnivaló kismadár. Ugyanazzal a táppal,
takarmánnyal etethető, mint a csirke, tartható díszállatként, hobbiként,
de akár hasznáért, figyelemreméltó tojáshozamáért is.
Itt van a Hagyományos Kínai Orvoslás ajánlása a fürjtojásra:
Properties:
Sweet in flavor, mild in nature.
Functions:
Invigorates qi
and replenishes the blood, clears wind-dampness, strengthens the
muscles and bones.
Quail's egg has been crowned with the name
"animal ginseng". It is recommended to eat it regularly in
dietotherapy. Applications:
Quail's egg is used to treat protracted diseases or debility of the
aged, palpitation, insomnia, timidity, amnesia, dizziness, bodily
tiredness and poor appetite.
1. For debility of the aged,
protracted diseases, palpitation, insomnia, timidity, amnesia,
dizziness, etc. due to deficiencies of qi
and blood, tiredness and poor appetite:
Consume quail eggs
often as a nutritional supplement. Concoct 5 quail eggs with 20 g
dangshen, 10 g Chinese angelica root, 10 pieces of Chinese dates.
2. For rheumatic heart disease, arthritis, lumbago and
lassitude in the legs in old people:
Quail eggs can be used
as a supplementary diet for the treatment. Dosage
and Administration:
To be boiled, stir-fried or made into soup for eating. These
thin-shelled eggs are usually cooked for about three minutes and
shelled. Good in salad, aspic, pickled in mild vinegar, or fried, for
mini bacon.
Egészségetekre! :-)
Kommentáld!