Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Jin-jang étrend az egyensúlyért
Albert Einstein jött rá arra, hogy az anyag és az energia alapjában véve egységet alkot, csak megjelenési formájuk változik. A kínaiak a jin és a jang erőt hegyhez hasonlítják, melynek egyik fele árnyékban, másik fele napfényben fekszik. A napos oldal meleg, száraz és világos, ez a janghoz tartozik. Azok, akik gyakran fáznak, s nagy a meleg igényük, energia szempontjából jin állapotban vannak. Ők melegebb és szárazabb éghajlatú vidéken érzik jól magukat. A lobbanékony természetűek esetében viszont épp ellenkezőleg, a jang van túlsúlyban, ők az árnyas, nedves helyeken szeretnek felfrissülni. A jang típusú emberek betegségei általában magas lázzal járnak, a hideg izzadás viszont inkább a jin többletűekre jellemző. A jin és jang erők évszakonként is váltakoznak. Az ősz (száraz) és a nyár (meleg) jang, a tavasz (szeles), a tél (hideg): jin.
Milyen típus vagyok?
A jin típusúak:
A jang típusúak:
Azt hogy melyik típusba tartozunk, kínai horoszkópunk alapján is kideríthetjük. Pontos születési dátumunk alapján kiszámíthatjuk. A + Jang, a – Jin, a felső sorban. Az alsó sorban található születési jegyünk alapján is többségben jang vagy jin csoportba tartozunk. Amelyikből több van a horoszkópunkban, az a domináns.
Yin: Bivaly,
Nyúl, Kígyó, Kecske, Kakas, Disznó
Yang:
Patkány, Tigris, Sárkány, Ló, Majom, Kutya
Mit együnk?
Jin energiát adnak a hűsítő, nedves ételek, a jang-energiáról a száraz, melegséget nyújtó ételek gondoskodnak. Ételeink elkészítésének módjával-melegítéssel, szárítással vagy éppen hűtéssel és nedvesítéssel- mi magunk is befolyásolhatjuk, hogy táplálékunk mennyi jin-vagy jang-energiát adjon át számunkra
Jin típusúaknak ajánlott
A jin típusú embereknek célszerű előnybe részesíteni a főtt ételeket. A jang hangsúlyos étrend gyakran már néhány nap alatt megváltoztathatja a jinnel túlterhelt állapotot. A nyers koszt kedvelői rövid ideig /3-4perc/ kevés vajon melegítsék át ételeiket serpenyőben közepes hőfokon. Szervezetünket úgy segíthetjük munkájában, ha fogyasztás előtt a gyümölcsöt és a zöldséget pár percig pároljuk. Így az értékes tápanyagok jelentős része megőrzi vitamin-és ásványanyag tartalmát. Eközben testünk melegen tartásával támogathatjuk működését, így elősegíthetjük a jang képződését. Szervezetünknek azzal segíthetünk, ha a zöldségféléket csíkokra, szeletekre vágva fogyasztjuk, és rövid ideig pároljuk. A jin típusúak hagyják leveseiket mindig lassan főni, és forrón fogyasszák. Az ételek „jangosításával”, azaz olyan eljárások alkalmazásával, amely csökkenti az étel nedvességét, és fokozza melegét- lehet párolni vagy szárítani, átsütni, gőzölni, főzni, grillezni- jin típusú ételeket is fogyaszthatjuk bátran.
Igyunk bőségesen forralt édesvizet. Számos egészségügyi probléma orvosolható egyszerűen bőséges vízfogyasztással (bőrszárazság, a székrekedés, a fáradtság, a koncentrálóképesség hiánya, a fejfájás stb.) Szervezetünknek feltétlenül szüksége van vízre a sejtek méregtelenítéséhez és az idegrendszer harmonikus működéséhez. A víz friss legyen és jelentősebb ásványanyag-tartalom nélküli. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor forraljuk fel a csapvizet. 15 perc forralás után az edény alján fehér lerakodást figyelhetünk meg, ez a kicsapódott kalciumvegyületeknek köszönhető. Ezután a vizet édesnek fogjuk érezni, ez élénkít és átmelegít. Mivel a víz elősegíti az energia áramlását, így biztosítja, hogy a szervezet meg tudjon szabadulni a lerakódott szövetnedvtől és nyiroktól. Óvatosan kell bánni a kávé, a tea és az alkohol fogyasztásával, mert ezek vízhajtó hatásúak, ezért nem biztosítják a kellő folyadékszükségletet.
Jang típusúaknak ajánlott
Aki ebbe a típusba tartozik, annak
ügyelnie kell az ételeik folyadéktartalmára. A lehetőleg minél rövidebb
főzési időt igénylő étel tartalmazzon mindig kellő mennyiségű
folyadékot, szaftot. A rövid idő alatt, párolással elkészített
egytálételek növelik az étel jin tartalmát és elnyomják a jang-energiát.
Az ételhez adott kis mennyiségű, rövid ideig párolt, ropogós zöldségek
pedig frissítő hatásúak. A húsfogyasztás forró jang energiát ad. A jang
típusúaknak épp ezért a marha-, sertés-, vagy egyéb húsok helyett
gyakrabban kell halfogyasztással biztosítani a fehérje szükségletet. Ha a
halat párolva készítjük el – hal-alaplében párolva – tovább növelhetjük
a jin mennyiséget. Grillezett vagy erősen átsütött fogásokat ritkán
fogyasszanak, mindig bőséges folyadékmennyiséget tartalmazó, frissítő
hatású körettel kombinálva, de egy tálka friss primőr saláta kellő
mennyiségű jin-energiával korlátozza a fogás jang-energiáját. A hűsítő
hatású fűszernövények, például a menta vagy a kapor, „lehűthetik” a
„forró” ételeket. Az erős ízű fűszerek szétosztják az energiát, és
oldják a szervezetben kialakult blokádokat. A hírtelen jött hőhullám
arra utal, hogy az erős fűszer hatása szétáramlik, és elősegíti az
ellazulást.
Óvatosan az élvezeti cikkekkel! Az élvezeti cikkek-kávé,
tea, alkohol, dohány- sajnos mind jang típusúba tartoznak és vízelvonó
hatásúak. A jang típusúaknak ezért célszerű ezeket csak kis mennyiségben
fogyasztaniuk, s azt is kellő mennyiségű víz kíséretében. A könnyű,
száraz fehérboroknak alacsony az alkoholtartalmuk, és hűsítő hatásúak.
Ezért elősegítik a szervezetben blokkolt energiák szétszóródását, a
pangások oldását. Közepes alkoholtartalmú (kb: 10%-os ) borból
férfiaknak napi 4 dl, nőknek napi 3 dl átlagos fogyasztás tekinthető
kedvezőnek. A semleges kategóriájú ételekből tetszés szerinti mennyiség
fogyasztható, teljes mértékben kerülendők a jang-hangsúlyos, azaz a
forró és meleg ételek. A jang típusúak várjanak az étkezés
megkezdésével, míg kisség kihűl az ételük.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!