Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ha közönséges nyelvhalat akarunk (Solea vulgaris quensel), akkor "sole"-t, olaszul sfogliát, németül Seezungét rendelünk. A pincér bólint, becsukja az étlapot. Majd rezzenéstelen arccal felszolgálja a cynoglossus senegalensist, azaz a szenegáli nyelvhalat. Ami körülbelül úgy viszonyul az eredetihez, mint az afrikai harcsa a magyar szürkeharcsához. Azaz sehogy.
Nem kell különleges latintudás, hogy a kettőt megkülönböztessük
egymástól: az egyik könnyed, elegáns ízű, omlik a szájban, a másik
ízetlen, jó, ha nem kesernyés. Pedig a séf épp az imént jött ki az
asztalunkhoz és biztosított róla, hogy csak szezonális, minőségi
alapanyagokból dolgozik. A vendég mindenekfölött. Ezért kapunk balatoni
fogas helyett nílusi sügért, fehér tonhal és Szent Jakab kagyló helyett
igénytelen egyiptomi tilápiát.
Egy genfi élelmezési szervezet
felmérése szerint a svájci éttermekben és élelmiszerboltokban tavaly
felszolgált vad 14, a hústermékek 37 és a halak 17 százaléka volt hamis,
azaz álnéven szerepelt, természetesen minden esetben drágább termékként
feltüntetve. Hamisítják a szarvasgombát, a kaviárt, a parmezánt, a
mézet, az extra szűz olívaolajat, a modenai balzsamecetet. A legkönnyebb
persze a sznobokat becsapni. A világ egyik legdrágább ínyencsége a
piemonti Alba község környékéről származó fehér szarvasgomba. Évente
mindössze harminc tonna terem, ám egyedül a németországi trattoriákban
ennek többszörösét értékesítik. Pedig ez a gombafajta csak két napig
tartható el, mégis egész évben "szezonja van". A botcsinálta
gasztrosznob még akkor sem fog gyanút, amikor a kilónként félmillió
forintos ínyencséget a pincér laza nagyvonalúsággal reszeli az olcsó
spagettire. Teheti, hiszen a gumót a szarvasgomba-maffia állítja elő
bismethyltiometan nevű folyékony gázzal illatosított értéktelen kínai
triflából, melynek kilója legfeljebb pár ezer forint a feketepiacon.
Az
éttermek másik kedvelt "csemegéje" a Kobe marha. Ez a világ legdrágább
marhahúsa, a budapesti Nobu étteremben 24 ezer forint egy porció. Igazi
vagjú marhát azonban Japánon kívül szinte lehetetlen kapni. Kobe
tartományban - ahol a legenda szerint naponta masszírozzák és sörrel
itatják őket - mindössze háromezer állatot tartanak nyilván. Amit az
európai ínyenceknek nagy ceremóniával feltálalnak, az többnyire kanadai
vagy ausztrál marha. "A különbséget senki sem veszi észre!" - mondja az
egyik méregdrága étterem tulajdonosa, aki évekig azzal reklámozta
szakácsát, hogy "Michelin-csillagos séf", pedig kezdő gasztrománok is
tudhatják, hogy a Michelin-csillagot soha nem szakácsok, mindig éttermek
kapják, tehát ha egy szakács felmond, a kitüntetést nem viheti magával.
De
hát a sznobok többnyire nem ételt, hanem életérzést rendelnek. Ezért
fogyhat világszerte több breton rák, mint amennyit kifognak, ezért fogy
több beluga kaviár, mint amennyit készítenek.
Hammurápi (közel
négyezer éve) még megkötöztette és az Eufrátesz vizébe vettette a
sörhamisítókat. Ha követnénk az óbabiloni uralkodó példáját, kihalnának a
termelők. A mai világban ugyanis már nem kukoricasziruppal, hanem
glicerinnel pancsolják a bort, zselatinokkal, ízfokozókkal, hivatalosan
engedélyezett aromákkal gyártják az édességeket. A mozzarella nem
bivaly-, hanem tehéntejből készül (növényi zsiradék hozzáadásával), a
mézhez izocukrot kevernek (egy független német laboratórium vizsgálata
szerint pár éve még az országban kapható méz 70 százaléka hamis volt),
az olcsó kaviárt halnyesedékből, zselatinból, élelmiszer-színezékből
készítik.
Szinte egymást érik a botrányok (paprika, méz,
guargumi, rovarölő szer az étolajban, dioxinpánik, elvégre ezzel
mérgezték meg Juscsenko ukrán elnököt), mégsem történik semmi. A
fogyasztók fásultan olvassák, hogy egy celldömölki üzemben pálmaolajat
kevertek a tejfölbe, hogy a Baranya megyei Szentlászlón sertéshúst
találtak egy "szigorúan" halfeldolgozásra szakosodott gyárban, hogy
Pilisszentivánon csabai kolbászt hamisítottak, hogy Törökbálinton
milliárdos forgalmat lebonyolító titkos élelmiszerraktár működött, hogy a
dioxinbotrány ellenére újra importálunk németországi húskészítményeket.
Az
ízmaffia még az energialobbinál is hatalmasabb. A Foodwatch nevű
fogyasztóvédelmi lap szerint a világon évente ötvenmilliárd dollár
értékű hamis élelmiszer kerül forgalomba. A hamisítás olyan méreteket
öltött, hogy a szupermarketekben árult élelmiszereknek ma már a 40
százaléka másolat. Laboratóriumban előállított rafinált pótlék a legtöbb
tejpor, instant kávé és kakaó, üdítő és gyermektápszer. A kínaiak már
évtizedek óta hamisítják a tojást is: a héja gipszporból és paraffinból,
a fehérje zselatin, benzoesav, víz és timsó, a sárgája nátrium-alginát,
kalcium-klorid és ételfesték keverékéből készül. Az élelmiszeripari
maffia gátlástalanságára jellemző, hogy bármihez bármit felhasznál: még a
vegetáriánusoknak szánt zöldséges ételekben is találtak bőr- és
csontdarabokat, vágóhídi nyesedéket.
De hát a vegák sem élnek
tovább, legfeljebb idősebbnek néznek ki. Nem is szólva arról, hogy a
magyar nép évszázadok óta maga hamisítja ételeit, nem szorul importra.
Íme, néhány receptet: hús nélküli hamis gulyásleves, tyúkmellből főtt
hamis hal, csülökből készült hamis húsvéti sódar, hamis székelykáposzta
(szójából), hamis libamáj (sertésmájból), hamis gesztenyés pite
(krumpliból), hamis túrógombóc (túró helyett aludttejből).
Persze
a végén minden jámbor lélek megunja a másolatokat, és úgy jár, mint a
haldokló borkereskedő, aki magához hívatja a családi üzletet folytató
egy szem gyermekét, és halkan a fülébe súgja: "Tudod, fiam, mielőtt
meghalok, elárulok neked egy nagy titkot. Szőlőből is lehet bort
készíteni!"
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!