Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A gyógynövények hallgatag és szelíd világa
h, 09/20/2010 - 13:41 — andras
Bármerre is menjünk, élmények, benyomások sokasága ér
bennünket: hat ránk társunk hangulata, munkatársaink hangneme, az
olvasott könyv, látott események környezetünkben. Máshogy hat ránk a
város szürke, forrongó betonrengetege, mint egy séta a hűvös nyári
bükkerdőben. Mindezeket a dolgokat érzékszerveinken keresztül
tapasztaljuk – akkor vajon mennyire közvetlenül hat ránk az a táplálék,
amit elfogyasztunk és testünk szerves részévé válik? Egy egyszerű
burgonyapürének is van múltja: annak a pár szem gumónak is volt élete
egy szántóföldön, az őket érlelő burgonyanövénynek van neve, jellege és
igényei, melyeknek az adott év időjárása és a gazda figyelme
valamennyire eleget tett. Mindez az élet benne van a burgonyapürében,
amit mi magunkhoz veszünk. Ha ez olyan megfoghatatlannak tűnik, csak
kérdezzünk meg egy szőlész-borászt: a bor mit mesél a szőlőnövény adott
évéről?
A növények, a Föld élővilágának hallgatag lakói, türelmesen
és szelíden veszik körbe és töltik fel életünket. Már egy
lélegzetvétellel is kapcsolatot teremtünk velük. Virágcsokrokként
életünk ünnepélyesebb pillanataiban, mámorító nedűként egy pörgő
éjszakán, mély szippantás a tea illatából, erőt adó gyökérzöldség-leves
egy hosszú betegség után…
Sokszínű az emberiség, sokféle élethelyzettel és problémával – a
növények megjelenési formája, elkészítése módja és ránk gyakorolt hatása
is épp oly sokszínű. Hogy pontosan milyen módon vannak ránk hatással,
azt többféleképpen fogalmazhatjuk meg. A tudományt hitvallássá tevő
nyugati civilizáció a kémiában, a molekulák szerkezetében hisz és
tüneteket társít: például a szederlevelet csersavtartalma folytán
hasmenésre, gyulladásoknál öblögetésre, sebeknél lemosásra ajánlja. A
holisztikus megközelítésű, energiában „gondolkodó” keleti gyógyászat
annyit állapít meg, hogy a szederlevél a Tüdő, Húgyhólyag és Vastagbél
meridiánra van hatással, vagyis mindazokra a funkciókra, amiket az
említett szervek látnak el. Ha megismerjük mindkét rendszert, meglátjuk,
hogy valahol középen mégis megegyeznek: pont ott, ahol maga a Szeder
növény áll, és csak megfogalmazás és megközelítés kérdése, hogy hogyan
használjuk fel, amit a növény tud adni.
Mivel az emberi lénynek
sokféle állapota lehetséges, a gyógynövényeket és a táplálékként
szolgáló zöldségeket is több módon használhatjuk fel. Ami leggyakrabban
eszünkbe jut, az a betegségek esetén elfogyasztható gyógynövény-tea.
Megfázáskor egy meleg, mézes hársfatea, vagy a széles tünetcsoportra
alkalmazott kamillatea. Pedig a felhasználás módja ennél jóval
sokszínűbb lehet: nézzünk hát néhány példát!
Ugyanezt a
kamilla-forrázatot vattapamaccsal borogatva kötőhártya-gyulladásra is
lehet alkalmazni, vagy a kislángon gőzölgő kamillatea fölé hajolva
javíthatjuk gyulladásos arcbőrünk vagy légútjaink állapotát. Akinek
nincs ideje teakészítéssel bíbelődni, de köhögés kínozza, annak az útifű
szirup formájában is rendelkezésére áll. A szirup már töményebb
kivonata a növény erejének – általában cukorral készítik s kanalas
orvosságként fogyasztják. Ám vannak bizonyos növények, melyeknek
hatóanyagai vízzel nem szívesen elegyednek, ezeket alkohollal tudjuk
kicsalogatni a növény sejtjeiből. Ilyen az immunerősítő kasvirág, mely
sokkal hatásosabb tinktúraként, mint teaként. Tinktúraként fogyasztják
az étvágyserkentőket, vagyis a gyomorkeserűket: édesítés nélkül ajánlott
fogyasztani étkezés előtt, mert a keserű íz serkenti a nyálmirigyek
működését, ezen keresztül pedig a többi emésztőmirigy működését is; az
édesítéstől „ellustul” a nyáltermelés.
Vannak olyan gyógyító növények
is, melyeknek sem vizes, sem alkoholos kivonatát nem ajánlott
elkortyolgatni, mert a szervezet számára túl erős anyagokat tartalmaz.
Ilyen a fekete nadálytő, melynek ősszel gyűjtött gyökeréből kenőcsöt
készítenek és a törött csontot tartalmazó testrészre kenik.
Hatásosságára bizonyíték a nadálytő régi népi neve: „csontforrasztófű”.
A
körömvirágot krémként és teaként is alkalmazhatjuk: mindkét formában a
bőrt regenerálja. A napsárga szirmokból készült tea a „belső bőrünket”, a
szervek nyálkahártyáit hozza rendbe, az olívaolajjal és kókuszvajjal
készült krémje pedig kellemesen hűvös és simogató a strandon való alvás
után zaklatott állapotba került hátbőrünkön.
A fenti tüneteket és a hozzájuk kapcsolt gyógynövényeket a nyugati világ fitoterapeutáitól hallhatjuk.
Amennyiben
a gyógynövényvilág energetikája, a holisztikus megközelítés érdekel
minket, tanulmányozzuk a keleti világ gyógynövény használatát, s egy
újabb érdekes világ tárul szemünk elé. Az eddig rutinszerűen használt,
vagy éppenséggel érdektelen növények kerülnek teljesen más
megvilágításba, vagy magyarázatra lelnek furcsa hatások.
Például
amikor úgy vagyunk megfázva, hogy a fejünk teljesen tompa és nehéz a
felgyülemlett váladéktól, meglepően jól esik egy csésze forró
borsmentatea, ezúttal méz nélkül. Egy-két csésze után megindul a váladék
eltávozása, a sok zsebkendőt mintha nem céltalanul fújnánk teli. A
keletiek szerint a borsmenta hat az epehólyag-meridiánra, amely
végigcikázik a fej két oldalán. Mivel a meridiánban serken az
energiaáramlás, az segít a fej kitisztulásában és felfrissülésében.
Vagy
ha veszünk újból egy megfázásos példát, a kínai gyógyászat ártó okként
ismeri a Hideg behatolását, főleg, ha Széllel érkezik. Ilyenkor az arc
fázik, tüsszögéssel, híg orrváladékkal kísért tünetegyüttesünk van,
esetleg hőemelkedés kíséri. Amennyiben ez a Hideg hatás nem hatolt
mélyre, remekül lehet ellensúlyozni csípős, tüzes fűszerekkel,
növényekkel. Általában ezek a növények serkentő hatással vannak a Tüdő
meridián munkájára, izzadást okoznak, amely belülről kifelé (az ártó
hatással ellentétes irányban) elűzik a Szelet és a Hideget. A paletta
színes: fogyaszthatunk nyersen fokhagymát, míg könnyünk nem serken, vagy
chilit szórhatunk a forró tea felszínére (ez olyan, mintha tábortüzet
raktak volna a tüdőnkbe). Kenjünk csípős tormakrémet a pirítósra,
csipegessünk hagymacsírát, vagy gyömbérrel fűszerezzük ételeinket.
Az
utóbbi példákból láthatjuk, a betegségek esetén nem csak
gyógynövényekben érdemes gondolkodni, hanem ételekben is. Emlékezzünk a
burgonyapüré gumóinak életére: az egyszerű, untig ismert zöldségeink is
valamilyen hatással vannak a testünk aktuális problémáira.
Kultúrnövényeink gyógyhatása külön köteteket tölt meg, és aki megismeri
ezeket a hatásokat, okosan tudja táplálni testét mind az egészséges,
mind a betegeskedő időszakban.
Néhány példa a teljesség igénye
nélkül: a kukoricaszemek forrázata méregtelenítő hatású húgyhólyag- és
vesegyulladásoknál, a zab serkenti a pajzsmirigyműködést, a bab erősíti a
szívműködést és a vérkeringést, a burgonya részt vesz a csontok
felépítésében, a sárgarépa lassítja az öregedési folyamatokat, a retek
csökkenti a vérzsírszintet, a paprika megkönnyíti a vér áramlását és
javítja az összpontosító képességet, a paradicsom őrzi a bőr, a haj és a
körmök épségét. A szamóca leve megköti a mérgező nehézfémeket a
belekben, a szeder megelőzi a vénás betegségeket és az aranyeret, a
ribiszke fokozza az életerőt. Az ételek készítésekor használt fűszerek
az ízesítő hatáson kívül jelentős gyógyászati erővel is bírnak: például
az ánizs görcsoldó, a bazsalikom olaja elűzi a bélférgeket, a kömény
puffadásgátló, a rozmaring epe- és vizelethajtó, a majoránna csillapítja
a menstruációs görcsöket.
A kombinációk és az elkészítési módok
újabb perspektívákat tárnak elénk. Az egyes ismert hatású építőkövekre a
kezelések különböző hatással vannak, például a szárított gyömbér
forróbb jellegű, mint a frissen reszelt. Vagy a rozmaring vörösborba
áztatva inkább emeli a vérnyomást, mint ecetbe áztatva. Az elemek
társítása sem mindegy: a gyenge tüdejű embereknek a reszelt fokhagymát
ne tejfölbe keverjük, hanem mézbe (ugyanis a tejtermékek nyákosító
hatásúak, és ez megterheli a tüdőt). Vagy a nehezen emészthető hüvelyes-
és káposztaételeket társítsuk puffadásgátló fűszerekkel (pl. kömény). A
fázós, tompa embernek ne joghurttal ajánljuk a tápláló gabonákat
reggeli müzliként, hanem inkább megpirítva, fahéjas almakarikákkal,
mazsolával. Megfordíthatjuk a logikát: nyáron a tüzes, izzadó férfinak
készíthetünk olyan borsikafüves zöldbablevest, amit tejföllel, ecettel
savanyítunk be; vagy puncspudinggal elkészített, pincében hűtött
meggyes-szedres-ribizlis gyümölcslevest, melyek bizonyosan kellemes
hűsítő hatással lesznek reá.
De nem csak betegségek esetén
gondolkozhatunk el a gyógynövények (gyógyzöldségek – gyógygyümölcsök…)
fogyasztásán! Csodálatos módon a természet úgy van berendezve, hogy
amire szüksége van az emberi szervezetnek, az éppen ott és akkor
rendelkezésre áll. Tél végén, amikor már ki vagyunk éhezve valami friss
és zöld táplálékra, csíráztathatunk gabonákat: a duzzadó magból
kirobbanó csíranövények telis-tele vannak éltető anyagokkal, ami új
energiával tölt fel minket is. A hamar asztalra kerülő retek kipucolja a
hosszú tél alatt „megült” veséinket, a hajtatott kesernyés saláták a
tavaszi fáradtság ellen hatnak. A tavasszal kibújó és korán virágzó
gyógynövényekből össze lehet állítani egy remek tavaszi tisztító teát:
csalán, zsurló, kökényvirág. Ahogy éled a természet, úgy élednek a
kórokozó baktériumok, vírusok s tartanak velünk egész év során, de
úgyszintén egész év során mindig találunk valami olyan gyümölcsöt,
zöldséget, fűszert vagy gyógynövényt, ami C-vitamint tartalmaz. A
cseresznye, meggy, ribizli, szeder érése a meleg nyári időszakban van,
amikor jól esnek hűsítő savanykás ízeik. A nyári alma savanykás, az őszi
almák már inkább édeskés-kásásak. Az alma és a körte őszre és télre is
tárolható: anyagaik nagyban segítik az év kevésbé aktív időszakára
készülő, lassuló emésztőrendszert. Hasonlóan segítő hatással vannak az
emésztésre a téli zöldségek, a káposzták, kelbimbó. Eme zöldségek fő
beérési időszaka egybeesik a húsevők számára fontos toros időszakkal,
sőt, puffadásgátló fűszereink (pl. kömény, ánizs, koriander) is beérnek
ekkorra. Jogos a kérdés: de mi van a téllel, amikor odakinn csak hó
terem? Hát akkor az emberi test is onnan nyeri energiáját, ahova a
természet húzódik vissza téli pihenőre: a magvakba, gyökerekbe. A
gabonák, burgonya, gyökérzöldségek végig tudják kísérni a telünket, a
szárított csipkebogyó véd a fertőzések ellen, a galagonyatermés pedig a
lassuló keringést támogatja; az aszalt gyümölcsök és mazsola a nyári
napfény emlékét adják a téli sötétben.
Hogy miért fontos eme tétel
ismerete? Mert ha ételeinket és teáinkat igyekezünk friss, szezonálisan
virágzó-termő és helyben termett alapanyagokból összeválogatni, akkor a
testünk védekező rendszerét a maximumon tudjuk tartani. A gyógyítás
helyett a megelőzésre kerül a hangsúly.
Akik pedig nem elégszenek meg
az „alap-egészséggel”, tovább tudják növelni testük energiatartalmát
speciális, ún. adaptogén gyógynövényekkel. Ezek a növények úgy működnek,
hogy nem kifejezett tünetekre jók, hanem önmaguktól olyan helyen látják
el a szervezetet plusz energiával, ahol arra épp szükség van. Ha van
valamilyen energiahiányból eredő tünet, azt gyógyítják – így segíthetnek
például a hasmenéses és a székrekedéses betegen is. Amennyiben az
illető teljesen egészséges, és energiával feltöltött a belső rendszere,
akkor a nemi működést fokozzák. Ez a tétel fontos lehet például a
harcművészeknek, sportolóknak, akik a nemi energiát, vagy más plusz
energiát gyakorlásukba akarják fektetni. A legismertebb adaptogén
gyógynövény a ginzeng, mely sokféle formában fogyasztható, ezek közül a
helyzetünktől függően választhatunk. Hosszú betegség után lábadozóknak
elég pár szelet ginzeng az erőlevesbe, bátrabbak az ázsiai ginzeng
(Panax ginseng) zöld dobozos ampulláját (tinktúráját) is választhatják.
Szintén adaptogén növény a trópusi guaraná és az ázsiai illatos
rózsásvarjúháj (Rhodiola rosea), ezekkel a növényekkel főleg valamilyen
készítmény (étrendkiegészítő) formájában találkozhatunk.
Az eddig
áttekintett lehetőségek máris rengeteg utat nyitnak az érdeklődők
számára – mégis, csak egy kisebb szeletét teszik ki a tágabb értelemben
vett gyógynövények világának!
Ugyanis az emberi lénynek nem csak teste, hanem lelke és szellemisége
is van, s amennyire lehet a test problémáira hatni a növényekkel, épp
annyira lehet a lelkivilágra, pszichikumra, szellemiségre is. Ennek
hathatós példája a pszichoaktív növények csoportja: anyagaikkal nem csak
a szervezet működésére hatnak, hanem hallucinációkat, látomásokat
idézhetnek elő.
A hatások nem elválaszthatók egymástól. Gondoljunk
csak arra, hogyan reagálunk olyan étel illatára, amit szívesen eszünk, s
hogyan, ha számunkra rossz emlékhez kötődő szagot érzünk. Az illatok
befolyással vannak az emésztő szervrendszerünk működésére is, de a
memóriánkra is, így a közérzetünkre is, mert a szaglóideg ingerülete
szinte közvetlenül az agyunkba jut, a limbikus rendszerbe, ami felelős
az érzelmi, ösztönös viselkedésért. Így már nem tűnik furcsának, hogy
ezekről a hatásokról is jelentős irodalom szól és komoly ajánlások
vannak olyan esetekre, amikor nem a testünk, hanem a lelkünk beteg.
Gondoljunk
elsőnek az illóolajok, füstölők világára. Nagymamák levendulaillatú
ágyneműje, zöldalma illatú gyertya, sőt létezik „karácsonyi
illatkeverék” is, ami az ünnepekkor használt fűszerek keveréke. Más
hatást kelt egy irodában használt aromalámpa citrom-, vagy szantál
illattal. Templomok tömjénje, vagy szent helyeken gyújtott füstölők
illata is már segít emelkedett lelkiállapotba kerülni. Lelki-testi
feszültségeinket oldja egy citromfű, bergamott, levendula illóolajjal
kevert meleg fürdővíz. Élénkítő, szellemi frissítő hatású a rozmaring és
a borsmenta illóolaja, erotikus együttlétet kísérhetünk narancsvirág
vagy jázmin illatával. A meditációs elmélyüléshez valamely nehezebb
keleti illatot szoktak ajánlani: pl. az ilang-ilang, mirha, indiai
citromfű, kubeba, fahéj; sőt az egyes csakrákhoz is társítottak
illóolajokat, például a korona csakrához a lótuszt.
Az illóolajok a
növény igazán tömény kivonatai: négy millió darab jázminvirágból
nyerhető fél kilogramm tiszta olaj… A hatást már alig néhány csepp is
hordozza, de töménysége végett belsőleges használatuk nem ajánlott.
Ámde
a virágok hatásához nem csak igazán hosszas és drága kivonatolással
férhetünk hozzá. Két kitűnő orvos is tett olyan felfedezést, melyben a
növények hatását a legegyszerűbb oldószerrel: a vízzel vonja ki, de egy
speciális módon, aminek eredményeként nem a hatóanyag kerül bele a
kivonatba, hanem a hatóanyag hatása. Mindkét módszer alaptétele az, hogy
a víz igen jelentős információtároló és –hordozó közeg.
Samuel
Hahnemann nevéhez fűződik a homeopátiás orvoslás. A homeopátiás szerek
ún. potenciálással készülnek, ami nem más, mint egy adott növény (vagy
állati eredetű anyag, ill. ásvány) hatóanyagának százszoros, ezerszeres
vagy ötvenezerszeres higítása több lépcsőben, rázogatással és
ütögetéssel együtt. Egy kész homeopátiás szerben már maga a hatóanyag
kémiailag már nem is játszik szerepet, hanem sokkal inkább az
információja. Ezért egy homeopata orvos állapotfelmérésében nem csak a
test betegségének tüneteiről kérdez, hanem a lelkiállapotról,
közérzetről is, és a kapott anyag sokkal inkább a szervezet belső,
öngyógyító rendszerét ösztönzi. A homeopátia használ több mérgező
növényt is, illetve közismert növényeket néha a megszokottól teljesen
eltérő hatással emlegeti. Például a kökörcsin (Pulsatilla) egyszerű
teája mérgező, ezért a fitoterápia nem használja. Ezzel ellentétben a
homeopátiás kivonata jó a következő tünetegyüttesre: nyálkahártyák
krónikus folyása, változékony hangulat, torokgyulladás, szomjúság
hiánya, elhagyatottság-érzés.
A másik speciális módszer dr. Edward
Bach nevéhez fűződik, és róla Bach-virágterápiának nevezték el.
Harmincnyolc virágból készített speciális vizes kivonatokat, és
kifejezetten lelki tüneteket társít hozzájuk, ugyanis azt állapította
meg, hogy bizonyos növények rezgése megfeleltethető adott lelki
problémák rezgésszintjével. A gyógyításban kulcsfontosságú a jellem
hiányosságainak, szellemi félreértések, negatív reakcióminták
felismerése. A páciens a tudatosított problémáinak leküzdéséhez kap
segítséget az esszenciáktól, amikkel képes lesz visszatérni a saját
belső harmóniájához, a felsőbb énjéhez. Szintén néhány példa
említésképpen: három virág kivonata segít a magányosság érzésén. A
hangafű esszencia olyanoknak való, akik állandóan társaságot keresnek,
mert fontosnak érzik problémáik megosztását másokkal. A nebáncsvirág
akkor jó, ha valakit a türelmetlensége, száguldása tesz magányossá. A
békaliliom pedig olyan embereknek való, akiket az állandó
felsőbbrendűség-tudatuk, büszkeségük tesz távolságtartóvá és
elszigeteltté.
Összefoglalva: a gyógynövények, zöldségek és
gyümölcsök hatással vannak mind testünkre, mind lelkünkre. Említhetjük
csupán az egyik, vagy a másik szint tüneteit, de ne feledjük, voltaképp
egy összetett hatást gyakorlunk egy összetett rendszerre. Ezt a keleti
bölcsek jól tudták: régi gyógynövény-formulák maradtak ránk, melyek
hatását leírták mindhárom szinten. Ismerkedjünk magunkkal, térképezzük
fel problémáinkat és céljainkat, bátran próbáljuk beilleszteni az egyes
mozaikokat mindennapi életünkbe, s örömmel tapasztalhatjuk a sokféle
pozitív változást. Például egy tavaszi tisztítókúra, vagy egy okosan
végzett böjt is már meglepő hatásokat okozhat.
„Az ember a természet
része”- ismerjük ezt az elcsépelt, milliószor hallott mondást. De vajon
megéljük-e? Ebből a rövid bemutatóból is látszik, mennyire sokrétű a
növényvilág emberekre gyakorolt hatása, s az egyéntől függ, mennyire
tudatos ezekben a hatásokban, s mennyiben használja ki azokat teljes
körű egészsége érdekében. Megismerni az összes lehetséges kapcsolatot,
az emberi lény összes lehetséges problémáját roppant feladat, és sokat
kell tanulni ahhoz, hogy egyszerűvé váljék. De ez igazából nem is
szükséges: már nagyot tettünk magunk és környezetünk egészségéért, ha az
általunk fontosnak tartott problémákra és helyzetekre vonatkozó
információkra, ill. azok felhasználására nyitottak, érdeklődők vagyunk, s
ezekért az áldásokért cserébe tisztelettel és szeretettel fordulunk a
menekülésre nem képes, hallgatag és szelíd növényvilág felé.
Forrás
Shan Dong Dao
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!