Életmód: Érdemes medvehagymát fogyasztani

Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 190 fő
  • Képek - 151 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 371 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 63 db

Üdvözlettel,

Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 190 fő
  • Képek - 151 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 371 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 63 db

Üdvözlettel,

Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 190 fő
  • Képek - 151 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 371 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 63 db

Üdvözlettel,

Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 190 fő
  • Képek - 151 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 371 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 63 db

Üdvözlettel,

Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A vadon termő friss tavaszi növények között elsőként jelenik meg az erdőkben a medvehagyma. Számtalan előnyös élettani hatása miatt érdemes beiktatni az elkövetkező két hónapban étrendünkbe.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Március végétől erős hagymaillat tölti be bükkerdőinket. A medvehagyma (Allium ursinum),  amely termesztett hagymáinknak közeli rokona, április-május tájékán összefüggő zöld, majd virágzáskor fehér szőnyegként borítja a bükkösök alját, és erős hagymaillattal árasztja el a környéket.

A vöröshagymától eltérően levelei szélesek, laposak, csillag alakú virágai pedig ernyőszerű virágzatot alkotnak. Levele ehető, kellemes hagymaízű, ha erdőt járunk éppen, bátran szedhetünk belőle szendvicsünkbe. Figyeljünk rá azonban, hogy ne védett területen szedjük!

Legyünk a téren is körültekintőek, hogy ne tévesszük össze a gyöngyvirággal, amelynek hasonlóak (de nem hagymaszagúak) a levelei, viszont súlyosan mérgező!

A medvehagyma egészségügyi előnyei

A medvehagyma élettani hatásai a fokhagymáéval egyeznek meg, de a hatóanyagokat annál kisebb mennyiségben tartalmazza. Legerősebbek emésztést stimuláló tulajdonságai: serkenti a gyomor, a belek működését, tonizálja a gyomor- és bélizmokat, de segít hasmenés, hasi görcsök, valamint puffadás esetén is.

Ezen kívül étvágynövelő, valamint csökkenti a vérnyomást, illetve a vér koleszterinszintjét. Pusztítja a bélférgeket, továbbá fertőtlenítő, vérzéscsillapító, vízhajtó, köptető, izzasztó és lázcsillapító hatással is rendelkezik.

Palacsintába, pogácsába, vagy pestónak, tésztaszósznak is kiváló

A nyers leveleket tehetjük salátába, körözöttbe, vagy adhatjuk szendvics mellé is, de meg is párolhatjuk a leveleket, és készíthetünk belőlük főzeléket, tésztaszószt, palacsintatölteléket, esetleg  belesüthetjük pogácsába. Leveseket és burgonyás ételeket is fűszerezhetünk vele.

Ételben az íze leginkább a fokhagymáéra emlékeztet, de annál kevésbé intenzív. Nálunk a virágát, amelynek íze kicsit erőteljesebb a levelekénél, nem szokás elfogyasztani, de tőlünk nyugatra azt is megeszik nyersen vagy főzve. A virágok saláták, sós torták, pie-ok dekorálásánál is szépen mutatnak.

A medvehagyma frissen fogyasztva a legjobb, de ha később is felhasználnánk, fagyasszuk le.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu