Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Szokott köd ülni agyára egy-egy kiadós étkezés után? Szokott ebéd után üveges szemekkel meredni munkájára, s legszívesebben az asztalra borulva aludna egyet? A jelenség nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is tud lenni, hiszen vezetés közben elaludni, vagy álmossággal küzdve kritikus döntéseket hozni komoly következményekkel járhat. Tévedés azt gondolni, ez elkerülhetetlen része az életnek.
Szokott köd ülni agyára egy-egy kiadós étkezés után? Szokott ebéd
után üveges szemekkel meredni munkájára, s legszívesebben az asztalra
borulva aludna egyet? A jelenség nem csak kellemetlen, hanem veszélyes
is tud lenni, hiszen vezetés közben elaludni, vagy álmossággal küzdve
kritikus döntéseket hozni komoly következményekkel járhat. De, még ha
nem is alszik el, romlik a memóriája, romlik a reakcióideje, romlik az
észlelése. A Földön sok milliárd ember tapasztalja meg naponta ugyanezt a
jelenséget. A naponta bekövetkező menetrendszerinti
teljesítménycsökkenés és a rossz döntések jelentős gazdasági károkat
okoznak.
Téved azonban, aki azt gondolja, ez elkerülhetetlen része az életnek.
Akik áttérnek a lowcarb vagy a paleolit étrendre, meglepetve
tapasztalják, hogy az első pár nehezebb, fáradékonysággal jellemezhető
nap után örökre megszűnik az evés utáni kókadás és aluszékonyság.
A paleolit életmódot folytatók tapasztalata egybecseng a 30 éve
csordogáló szakirodalmi adatokkal, melyek a táplálkozás és az éberség
kapcsolatát vizsgálják.
Kezdetben a kutatókat az foglalkoztatta, hogy nem rontja-e a
teljesítményt a kihagyott reggeli. Ez szociális kérdés is volt, és a
kutatások azt is célozták, hogy a kormányok ne hagyják annyiban, hogy a
szegény gyerekek reggeli nélkül ülnek be az iskolapadokba.
A kutatások a kezdetekben abból indultak ki, hogy az agy működéséhez
glukózt, azaz a szervezet által a szénhidrátokból előállított, a vérben
keringő egyszerű cukrot használ fel energiaforrásként. Az ezirányú
kutatásokat kezdetben elvakította az a tény, hogy egy szokásos, nyugati
stílusú, szénhidrátdús reggelit fogyasztóknak egy ideig hatékonyabban
működött az agya a reggelit kihagyókkal szemben. Hamarosan kiderült,
hogy nem is a szénhidráton van a hangsúly, hanem azon, reggelizik-e
valaki bármit is. Azaz, jó dolog reggelizni, mert az serkenti az
agyműködést. Így lecsupaszítva azonban ez elég közhelyes eredmény.
Másrészt az is közismert tapasztalat, hogy a szénhidrátdús étkezés
fél-egy órára feldobja az embert, utána azonban kifejezetten romlik a
teljesítmény és jön az álmosság. Ennek oka, ha csak mechanikusan az agy
cukorellátottságában is gondolkodunk, az, hogy a hirtelen megnövekedett
vércukorszintet az ezt követő inzulinlöket kitakarítja a vérből és a
vércukorszint leesik, akár a kiinduló érték alá is. Az így kialakult
hipoglikémia kifejezetten rontja a szellemi teljesítményt és az
éberséget. Világossá vált, hogy a szénhidrátdús táplálkozás csak
rövidtávon (max. 1 órás intervallumban) növeli a szellemi teljesítményt
(Gibson, 2007). A szénhidrátok szellemi teljesítményt rontó hatása
különösen erős a cukorbetegeknél, akiknek a vércukorszint szabályozása
már károsodott. 2-es típusú cukorbetegek vizsgálatával kimutatták, hogy
az alacsony glikémiás indexű, azaz a lassan felszívódó szénhidrátok
fogyasztása jelentősen javítja a szellemi teljesítményt (Papanikolaou és
mtsai., 2006). Ennek oka nyilvánvaló: az alacsony glikémiás indexű
ételek lassabban és egyenletesebben emelik meg a vércukor szintjét, s ez
stabilizálja az agy működését.
Jellemző módon, a kutatásokat ez ideig főként a szénhidrátok
agyműködésre gyakorolt hatásának vizsgálata dominálta. Pedig az ember
evolúciója során finomított szénhidrátokat két és fél millió éven át nem
fogyasztott, következésképen agyunk egyáltalán nem arra szakosodott,
hogy "minél több cukor, annál jobb". Az agy számára szükséges glukóz
mennyiséget a máj még akkor is előállítja, ha valaki csak zsírt és
fehérjét fogyaszt, mint mondjuk az eszkimók, vagy a maszájok. Ez azonban
azt sugallja, hogy az egyenletes, alacsonyszintű glukózellátottság
sokkal inkább kedvez az agyműködésnek, mint az erősen ingadozó
vércukorszint, ami jellemzi a nyugati népességet.
Egy 2011-es vizsgálatban fMRI vizsgálattal mutatták ki, hogy a magasabb
szellemi funkciókat ellátó prefrontális kéreg aktivitása szorosan
összefügg a reggeli minőségével (Akitsuki és mts., 2011). Akik csak
cukros vizet fogyasztottak, azoknak sokkal rosszabb volt a
teljesítménye, mint akik kiegyensúlyozott reggelit fogyasztottak, amiben
a szénhidráton fehérjén és zsíron felül még vitaminok is voltak. A
vizsgálat fő érdekessége, hogy közvetlen méréssel igazolta, miszerint az
agy teljesítménye nem egyszerűen az elfogyasztott szénhidrát
mennyiségén múlik.
Egy 2001-es vizsgálat, összehasonlítva a szénhidrát, a zsír és a
fehérje hatását a szellemi teljesítményre, kimutatta, hogy a
leghatékonyabb teljesítményt a zsírfogyasztás eredményezte, míg a
szénhidrát és a fehérje csökkent teljesítményt eredményezett (Fischer és
mtsi., 2001). A szerzők szerint ez annak tulajdonítható, hogy a
zsírfogyasztás után volt a legstabilabb a vér cukorszintje, azaz az agy
egyenletesen volt cukorral ellátva.
Ugyanez a kutatócsoport 2002-es vizsgálatában háromféle reggeli
összeállítást vizsgált: a szénhidrátdús reggeli 4 rész szénhidrátot és 1
részt fehérjét, a kiegyensúlyozott étrend 1:1 arányban tartalmazott
szénhidrátot és fehérjét, és a fehérjedús étrend 4:1 arányban
tartalmazott fehérjét és szénhidrátot (Fischer és mtsi., 2002). (Az
ilyen vizsgálatokban alapvető cél, hogy a résztvevők azonos ízértékű és
kalóriájú ételt kapjanak, hogy pl. az élvezeti érték ne befolyásolja a
későbbi teljesítmény méréseket.) A vizsgálat végkövetkeztetése szerint
összességében a legjobb és egyenletes szellemi teljesítményt a
fehérjedús reggelit fogyasztóknál lehetett megfigyelni. Ennek oka az,
hogy az agyműködés nem feltétlen sok, hanem egyenletes glukózellátást
igényel, a hullámzó vércukorszint rontja a szellemi teljesítményt. A
reggeli összetételének legnagyobb hatása az idősebbekre, nőkre és a
stresszérzékenyekre volt. A stressz ugyanis a stresszhormonokon
keresztül komolyan befolyásolja a vércukorszintet. A vizsgálat további
eredménye volt, hogy a fehérjedús (80% fehérje) reggeli laktatóbb volt
és a vizsgálati személyek éberebbek voltak.
A vizsgálat összegzésében a szerző leszögezték, hogy a szénhidrátok
fogyasztásának rövid idejű, átmeneti pozitív hatása van, míg a
fehérjedús reggelinek elnyújtott, tartós, egyenletes pozitív hatása van a
szellemi képességekre és teljesítményre.
Egy 2011-es kutatásban azt vizsgálták meg, hogyan hat a megnövelt
fehérje a fizikai és szellemi teljesítményre. A szerzők szerint a WHO
ajánlotta testsúly kilogrammonkénti 1.5 gramm napi fehérbevitel kevés,
mert szerintük nem a nitrogénegyensúlyra kellene figyelni, hanem a
nagyobb fehérjefogyasztás hosszútávú egészségvédő és jóllétet biztosító
hatása a fontos (Jakobsen és mtsi., 2011). Ezért három héten át
egészséges felnőtt férfiakat fogtak a WHO ajánlása szerinti
fehérjetartalmú táplálkozásra, és eredményüket összehasonlították a
dupla adag, azaz a testsúly kilogrammonkénti 3 gramm napi fehérjét
fogyasztó csapatéval. A vizsgálat fő eredménye az volt, hogy a magas
fehérjetartalmú étrenden élőknek jelentősen javult a reakcióideje, ami
elsősorban a dopaminerg és noradrenerg rendszer fokozott aktivitásával
függött össze.
Új, végre jó irányba terelheti az ezirányú kutatásokat egy friss eredmény, amely a hipotalamusz (az agy ősi, irányító központja) orexin/hypocretin neuronjainak viselkedését írja le. Az orexin/hypocretin neuronok aktivitásával arányos az éberség, s e neuronok aktivitása nélkülözhetetlen a normál tudati állapot fenntartásához (Karmani és mtsi., 2011). Amikor ezek a neuronok megsérülnek vagy elpusztulnak narkolepszia, azaz kóros aluszékonyság lép fel. Jelen vizsgálatban kiderült, hogy az orexin/hypocretin neuronok aktivitását a szénhidrátok csökkentik, míg a fehérjék növelik. Azaz a vér glukóz tartalma álmosító, tudati szintet csökkentő hatású, míg a fehérjék serkentik az éberséget és a tudati nívót. Ha a táplálék elég sok fehérjét tartalmaz, az gátolja a glukóz hatását. Azaz, ha fehérjedús és szénhidrátszegény táplálkozást folytat valaki, akkor éberebb lesz, szellemi teljesítménye nő, s megszűnik az étkezések után jelentkező álmosság.
Denis Burdakov és kutatócsoportja eredménye a hiányzó láncszem volt
annak a megértéséhez, miért fokozza a szellemi teljesítményt a paleolit
vagy lowcarb táplálkozás.
Nem meglepő, hogy agyunk "jobban érzi magát" és jobban működik olyan táplálék-összetétel mellett, amin évmilliókig "élt".
Az agyműködés optimális működését tehát a fehérje és zsírdús,
szénhidrátban szegényebb, főként alacsony glikémiás indexű
szénhidrátokat tartalmazó étrend szolgálja.
A nyugati szénhidrátdús étrend persze nem csak rövidtávon rontja az agy
működését, hanem hosszútávon is. A demenciát és az Alzheimer betegséget
ugyanis ma már harmadik típusú cukorbetegségnek tekintjük, s
kialakulásukat az évtizedeken át fogyasztott finomított szánhidrátoknak
köszönhetjük. (Erről bővebben
Összefoglalva, a szénhidrátdús táplálkozás több mechanizmuson keresztül rontja rövid és hosszútávon az agy működését:
1, szénhidrátdús étkezés után, megugrik, majd lecsökken
a vércukor szint, s mivel az agynak az egyenletes vércukorszint
optimális, az ingadozó szint lerontja a teljesítményt
2, a rendszeres szénhidrátdús táplálkozás
inzulinrezisztenciát idéz elő az agyban, lecsökken az agyi
inzulintermelés is, s ez rontja az agysejtek cukorfelvételét, hosszú
távon ez vezet Alzheimer kórhoz
3, Az agy éberségét fenntartó neuroncsoport
(orexin/hypocretin neuronok) szénhidrátra csökkenti működését, fehérjére
növeli, azaz a fehérjedús táplálkozás ébren tart, a szénhidrátdús
táplálkozás rontja az éberségi szintet, álmossághoz, aluszékonysághoz
vezet
Forrás:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/koma_ebed_utan_aluszekonysag_es_nyugati_etrend.htm
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!