Cukor:
a keserű igazság címmel tartott előadást még 2009 májusában Robert
Lustig endokrinológus, amely aztán felkerült a Youtube videomegosztó
portálra, ahol az azóta eltelt szűk két év alatt 1,2 milliónál többen
nézték meg a fruktóz biokémiájáról és az ember fiziológiájáról szóló
másfél órás programot. Az előadó a gyerekkori hormonális
rendellenességek specialistája, az Egyesült Államok egyik legjobb orvosi
egyetemének, a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i orvosi iskolájának
gyerekkori elhízással foglalkozó szakértője.
A cukrot az ember
számára az egyik legkártékonyabb anyagnak tartja. Amennyiben igaza van, a
nagymértékű cukorfogyasztás okolható azért, hogy az elmúlt harminc
évben rohamosan emelkedik az elhízott és diabéteszes amerikaiak száma,
sőt több más krónikus állapot kifejlődése is összefüggésben lehet vele,
így a szívbetegségek, a magas vérnyomás vagy egyes ráktípusok
kialakulása. Lustig megszólalásaiban újra és újra kiáll amellett, hogy a
cukor méreg az ember számára, függőséget és végső soron halált okoz a
cigarettához vagy alkoholhoz hasonlóan.
A cukor ebben az
összefüggésben egyaránt jelenti a nádcukrot, a répacukrot és a magas
cukortartalmú, folyékony kukoricaszirupot is. A finomított cukorban
glükóz- és fruktózmolekulák kapcsolódnak össze, körülbelül fele-fele
arányban. A glükóznál kétszer édesebb fruktóz különbözteti meg a cukrot
más, szénhidrátokban gazdag élelmiszerektől, mint a kenyér vagy a
burgonya, amelyek emésztéskor teljes egészében glükózzá bomlanak le. A
magas fruktóztartalmú kukoricaszirup 55 százalékban fruktózt és 45
százalékban glükózt tartalmaz. Mivel valamennyi cukor végül fruktózzá és
glükózzá bomlik le a szervezetünkben, fiziológiai hatásuk is azonos.
Mint a The New York Times Magazine
összefoglalójában írja, a cukor sokkal többet árt, mint a többlet
kalória, amennyi bejut vele az ember szervezetébe. Lustig úgy véli, az
emberi test oly módon bontja le a fruktózt, hogy a cukor bizonyos
mennyiség fölött kártékonnyá, mérgezővé válik. A fruktózt elsődlegesen a
máj bontja le, míg a cukorból vagy keményítőből származó glükóz
feldolgozása a test minden sejtjében zajlik. A cukor feldolgozása ezért
jobban megterheli a májat, mint ugyanannyi energiatartalmú keményítő
lebontása. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a többlet cukrot a máj
jórészt zsírrá alakítja, ami elindítja az inzulinrezisztencia
kialakulását. Ez az állapot áll a cukorbaj, az elhízás, sőt vélhetően
egyes szívbetegségek és ráktípusok hátterében is.
A változások visszafordultak
Egyre
több szakember fogadja el, hogy az úgynevezett metabolikus szindróma a
fő kockázati tényezője az embereknél jelentkező szívproblémáknak és a
diabétesznek. Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC becslése
szerint körülbelül 75 millió amerikai szenved tőle, melynek ennek első
tünete a bővülő derékméret lehet. Ez azt jelenti, hogy ha valaki
túlsúlyos, jó eséllyel van metabolikus szindrómája, ami növeli a
cukorbetegség és a szívproblémák kockázatát is. Meglepő módon azonban a
vékony embereknél is jelentkezhet a metabolikus szindróma: a test
sejtjei egyre inkább figyelmen kívül hagyják az inzulin nevű hormon
tevékenységét. Ezt a jelenséget nevezik inzulinrezisztenciának.
Az
inzulinrezisztencia tanulmányozásakor azt tapasztalták kutatók, hogy
összefüggés van az állapot megjelenése és a májzsír jelenléte között a
pácienseknél, akár túlsúlyosak, akár vékonyak. A máj elzsírosodásához
hozzájárul az elfogyasztott cukor is, amelyből a fruktózt egy bizonyos
mennyiség fölött zsírként, pontosabban telített zsírsavként raktározza
el a szerv. Michael Pagliassotti, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa
állatkísérletekben kimutatta, hogy akár egy hét leforgása alatt
kialakulhatnak a változások, ha a patkányok élelme kalóriatartalmának
60-70 százalékát cukor vagy fruktóz teszi ki. Egy átlagos amerikai
étrendjében 20 százalék a cukor aránya, az ilyen összetételű étrend
mellett néhány hónap alatt kifejlődött a kísérleti állatoknál az
inzulinrezisztencia. Jó hír, hogy az étrend megváltoztatásával,
megfelelő diéta mellett a változások visszafordultak a patkányoknál.
Az
elhízáson, diabéteszen és szívbetegségeken túl egyes ráktípusok
kockázatát is emeli az inzulinrezisztencia. Számos ráksejt függ az
inzulintól, amely tápanyagaként szolgál számukra. Így amikor a szervezet
egyre több inzulint választ el, a ráksejtek túléléséhez és
szaporodásához szükséges körülmények is javulnak.
Forrás:
http://www.hazipatika.com/topics/diabetesz/news/?nid=35512
Kommentáld!