Életmód: A szelídgesztenye

Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 190 fő
  • Képek - 151 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 371 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 63 db

Üdvözlettel,

Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 190 fő
  • Képek - 151 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 371 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 63 db

Üdvözlettel,

Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 190 fő
  • Képek - 151 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 371 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 63 db

Üdvözlettel,

Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 190 fő
  • Képek - 151 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 371 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 63 db

Üdvözlettel,

Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Szelídgesztenye a zord, téli napokra

A téli hideg napok közeledtével főként nagyobb városainkban sorra megjelennek a sültgesztenye árusok. Ez a szezonális gyümölcs nem véletlenül népszerű, hiszen amellett, hogy tápláló csemege, a kezünket is felmelegíti a téli estéken.

Ám ezzel előnyös tulajdonságai még nem érnek véget, hiszen gyógyhatása is jelentős. Elkészítési lehetőségei pedig a sütésnél nem állnak meg… A szelídgesztenye nagymennyiségű keményítőt tartalmaz. Az ásványi anyagok közül magas kálium tartalma, ami ebben a zöldség-gyümölcsben szegényes időszakban fontos előnye. A gesztenye nyugtatóan hat az érzékeny nyálkahártyára. A leveléből és a terméséből készült főzet a meghűlés egyik ellenszere. A hurutos, gyulladásos megbetegedések szintén köhögéssel járnak. A szelídgesztenye főzete ezt is enyhít, sőt asztmatikus rohamok enyhítését is próbálhatjuk gesztenyefőzettel. Hasmenés ellen a szelídgesztenye magjának belsejét nyersen fogyasszuk. Káliumtartalmának köszönhetően gyorsan hat. 

A gesztenye bármely formában elkészítve megtartja gyógyhatását. A gesztenyéből a főzetet lepkeszeg maggal is készíthetjük. Egy liter vízbe beteszünk egy és fél csésze összetört gesztenyét, és fél órán át főzzük. Ehhez hozzáadunk egy fél csésze lepkeszeg magot, és még további fél órán át főzzük. Leborítva félretesszük, és langyosra hűtjük, fogyasztása előtt ezt a hatásos köhögéscsillapító szert. A nyers gesztenye vásárlásakor a nagy szemű, fényes héjú, sötétbarna fajtákat keressük. Semmiképpen ne vásároljunk fakó színű, zörgő héjú tavalyi gesztenyét, mivel ez már annyira összeszáradt, hogy lehetetlen puhára főzni és meghámozni. Az egészséges gesztenye a dióhoz hasonlóan néhány hétig hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig eltartható. Ha mélyhűtött gesztenyemasszát vásárolunk, akkor nézzük meg, hogy milyen adalékanyagok találhatók benne… Gesztenyefőzés céljára ne a legjobb edényeinket használjuk, mivel a héjból kioldódó lé megfesti az oldalát. Tisztításánál súrolószer helyett tömény ecetet használjunk. A sütésen kívül számos más módon is elkészíthetjük a gesztenyét, íme néhány ötlet:

Sült gesztenye

Személyenként 20 dkg gesztenyét mossunk meg, majd éles késsel metsszük be az egyik oldalukat. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, és fedő alatt főzzük fél órán át. A majdnem puhára főtt gesztenyét szűrőkanállal szedjük ki, és egy pillanatra tartsuk a hideg vizes csap alá, majd még melegen hántsuk le róla a külső, kemény héját. Tepsiben szétterítve erősebb fokozaton süssük a sütőben nagyjából negyed órán át, amíg megpirul. A főzést követően megtisztított gesztenyét azonnal rakjuk az előmelegített sütőbe, mert ha rászárad a belső héj, akkor már nem jön le róla. Akkor vegyük ki a sütőből, amikor az illata már érződik, de vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad és kemény lesz. Ha a héja nem elég ropogós, akkor hagyjuk a lekapcsolt sütőben száradni.

Hirdetés

Párolt gesztenye

Hozzávalók: szelídgesztenye, zöldségleves, cukor, só

A gesztenyét hámozzuk meg, majd egy edényben öntsünk rá annyi zöldséglevest, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, gyengén cukrozzuk (amit helyettesíthetünk jázminpakócával, vagy mézzel), tegyünk bele néhány zellerlevelet, majd fedő alatt, lassú tűzön főzzük puhára.

Zöld teában főtt gesztenye

Hozzávalók: 20 dkg hámozott gesztenye (fagyasztva kapható), 4 kanál cukor, vagy méz, 2 teáskanál zöldtea, 1 kanál szójaszósz.
Tegyük egy edénybe a gesztenyét, majd öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi. Adjuk hozzá a teát és forraljuk fel a vizet, majd alacsony lángon addig főzzük a gesztenyét, amíg könnyedén át lehet szúrni egy tűvel. Végül adjuk hozzá a mézet és a szójaszószt, és pároljuk még pár percig. Forrón tálaljuk.

Gesztenyeleves

Hozzávalók: 1 kg gesztenye, 2 dl tejföl, 1 liter zöldségleves, rum, mazsola

Elkészítése: A gesztenyéket megsütjük, majd nedves konyharuhába csomagoljuk, és pár percig állni hagyjuk – így felveszi a párát és könnyebb megpucolni. A pucolt gesztenyét összetörjük, vagy felszeleteljük. A leves-alapot felforraljuk, majd beletesszük a gesztenyét. Készítünk hozzá egy habarást. Rumba áztatott mazsolabetéttel tálaljuk.

Gesztenyekompót

Hozzávalók: 1/2 kg gesztenye, 10 dkg cukor vagy méz, és citromlé. Elkészítés: A gesztenyét megsütjük, vigyázva meghámozzuk, hogy egészben maradjanak a szemek. 2 dl vízből és a mézből szirupot főzünk, és a gesztenyét 15 perc alatt, kis lángon megfőzzük benne. Tálaláskor narancsszeletekkel díszíthetjük, és narancslével ízesíthetjük.

Gesztenye-krémleves

Hozzávalók: 50 dkg héjas gesztenye, 2 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl muskotályos fehérbor, 4 dkg cukor, só.

Elkészítés: A gesztenye héját hegyes késsel bevágjuk. Kuktába tesszük, felöntjük sós vízzel, és így puhára főzzük. Ha kész hámozás után ledaráljuk. Vajat hozzáadva néhány percig ebben pároljuk. Meghintjük a liszttel, és további kevergetés mellett hozzáadjuk a bort és a vizet. Végül cukrot adunk hozzá, felforraljuk, majd tojássárgájával elkevert tejszínnel besűrítjük. Ízlés szerint őrölt fahéjjal fűszerezzük. Csészékben tálaljuk.

Gesztenyemassza

A gesztenyét legalább fél órán át főzzük, hogy teljesen puha legyen. Még melegen mind a külső, mind a belső héját rántsuk le róla. Húsdarálóban nagyjából 3 milliméteres lyukakkal ellátott tárcsán daráljuk le. Minél előbb daráljuk meg, mert a kihűlt gesztenye üveges, nehezen pépesíthető lesz. 25 dkg gesztenyemasszát alapul véve 20 dkg gesztenyepépet dolgozzunk össze 4 dkg mézzel, és 1 ev?kanál rummal. Ha később akarjuk felhasználni, akkor egy műanyag dobozba tömörítve, mélyhűtőben tároljuk.–18 °C–on egy évig is eltartható a massza. Egy vagy kétcsillagos mélyhűtőben ne tároljuk, mivel magasabb hőfokon néhány hét alatt megromolhat.

 

SZELÍDGESZTENYE A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁSBAN:

 

 

The fruit of Chinese chestnut has been used for medicinal purposes in traditional Chinese medicine.

Also called Chinese Chestnut, Hairy Chestnut.

 

Properties:

Sweet in flavor, warm in nature, it is related to the spleen, stomach and kidney channels.

 

Functions:

Chestnut reveals tonic action on many aspects, including spleen, stomach and kidneys. It is nourishing to the stomach and strengthening the spleen, tonifying the kidneys to strengthen the muscles, promoting blood circulation. It also regulates the disharmonized and adverse flowing of qi (energy) in the body. Also applied in bleeding.

It is used to treat regurgitation of food from stomach or diarrhea due to weakness of the spleen and stomach, soreness of the waist and weakness of the legs caused by general deficiency of the human body, nose-bleeding, incised wound, and pain resulting from fracture, scrofula (swelling of the lymph nodes of the neck) and pyogenic (with pus) infections.

 

Applications:

1. For itching pharynx and throat:

Use 5-10 pieces of shelled raw chestnut for chewing.

2. For weakness in lower limbs:

Prepare 100 g chestnut (fresh or dry) and boil in water. Add appropriate amount of brown sugar. Eat several pieces before bedtime.

3. For polyuria (excessive secretion of urine) or frequent urination due to hypofunction of kidneys:

The same recipe can be given as for weak limbs stated above.

4. For infantile diarrhoea:

Prepare 50 g persimmon cake (dried persimmon) and 30 g shelled crushed chestnut. Mix thoroughly to form a jelly-like mixture. Steam and serve.

 

Dosage and Administration:

To be eaten raw, cooked, parched, or stewed along with meat. It is effective for arresting bleeding to eat it raw; while for invigoration and replenishment, to eat it cooked.

When buying chestnuts, look for firm, heavy chestnuts with dark shiny shells. Unpeeled chestnuts can be stored in a cool, dry place for one week or can be refrigerated for up to a month. Frozen, chestnuts will keep for up to six months.

 

Cautions on Use:

Excessive eating is no good.

 

Reference Materials:

 

Toxic or Side Effects:

 

Modern Researches:

Chestnut is rich in carbohydrate, with about 62 percent, and 25 percent starch, 5.7 percent protein, 2 percent fat, 1.3 percent ash, and vitamins B1, B2, B6 and C, potassium, folate, enzymes (lipase), and sugar.

 

 

 

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu