Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A táplálkozás terápia
Az
egészségvédelem és a gyógyítás fontos része a személyre szabott
megfelelő táplálkozás kialakítása. A kínai konyha világhírű. A növények,
és fűszerfélék tucatjait használja fel. A gyógyításban mindennek
szerepe lehet. Az élelmiszereket a HKO a saját filozófiája szerint
osztályozta. Ez az osztályozás teszi lehetővé a táplálék gyógyító
felhasználását. Most ebből a rendszerből szeretnénk példákat mutatni.
Amikor
az orvos befejezte a vizsgálatot és a diétát tervezi a beteg részére,
több dolgot figyelembe vesz a megfelelő táplálék ajánlásánál.
Az ételek ízharmóniája
Az
öt elem tan ismertetésénél láttuk, hogy a rendszerezés sok összetevőt
tartalmaz. Táblázatunk ennek csak egy kis részét mutatta be, mint minta.
Az elemek besorolásánál a szervekhez ízek is társulnak. Amikor
szeretnénk egy elemet erősíteni, akkor ebben a hozzá kapcsolt ízeket
tartalmazó élelmiszerek pontos beállításával is tudunk valamennyit
segíteni. Nézzünk példákat.
A savanykás ízek a föld elemhez tartoznak. Ilyen hatású élelmiszerek a pisztráng, a sajt, az olajbogyó, a szőlő, a paradicsom, stb.
A kesernyés ízek a tűz elemhez tartoznak. Ezek a karalábé, a fejes saláta, a rozs, a zeller, a spárga stb.
Az édeskés ízek a föld elem rendszerében találhatóak. Ilyenek a padlizsán, birkahús, a rák, a méz, a köles stb.
A pikáns/csípős ízek a fém fennhatósága alatt álnak, ezek a torma, fokhagyma, a majoránna, a fodormenta, a retek stb.
A sós ízek a víz elem beosztottjai, mint a szardínia, az árpagyöngy, a disznóhús, a só stb.
Az ételek a hőhatás szerint
Hideg hatású: só, paradicsom, spárga, görög/sárgadinnye stb.
Hűvös hatású: alma, padlizsán, körte, uborka stb.
Meleg hatású: gesztenye, galagonya, barack, fokhagyma, stb.
Forró hatású: fekete bors, száraz gyömbér, szójaolaj, stb.
Amint látjuk minden élelmiszernek megvan a maga helye. A kínai diaetika alapján nézünk pár számunkra is használható dolgot.
• A fűszerek melegítő jellegűek. Ezért ha nincs gyomorgondunk, használhatjuk őket fogyókúránál.
• Aki fázós, kerülje a hűtő rendszerű ételeket (hideg salátákat, nyers ételeket).
• Aki nyáron dinnyekúrát tart, de fázós, az egye a dinnyét egy kis fahéjjal.
• Légúti panaszok esetén kerüljük a tej fogyasztását, mert nyákosít.
•
Sima megfázásnál készítsünk borsos mézet. 1 kávéscsésze mézbe tegyünk 1
csapott mokkás kanál borsot, és keverjük el. Egész napra elosztva
nyalogassunk belőle.
• A kínai éttermekben a szaftot nem kell elfogyasztani, akkor nem fekszi meg az étel a hasunkat (erre való a pálcika).
• Legyengült betegnek melegítő ételeket kell adni.
A
mai kicsit hosszabb résszel véget ért a Hagyományos Kínai Orvoslást
bemutató sorozatunk. Remélem sikerült felkelteni az érdeklődést eziránt
az érdekes tudomány iránt.
A szerző az összeállítást több
kiváló szakember művéből, és a saját tanulmányai alapján végezte. A
forrásmunkák listáját kérésre bárki részére megadja. (hartmann@teafa.hu)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!