Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói által végzett vizsgálat ugyanakkor nem bizonyítja, hogy a szembetegség elõrehaladott stádiumainak kifejlõdése csökkenthetõ a rendszeres halfogyasztással. Bonnielin K. Swenor kutató szerint a mostani eredmények korábbi tanulmányok megállapítását erõsítik meg, miszerint olyan tendencia figyelhetõ meg, hogy a halat fogyasztók körében alacsonyabb az idõskori makuladegeneráció (AMD) aránya a halat csak ritkán evõkhöz képest.
A vizsgálat, amelyrõl az Ophtalmology címû szaklap számolt be, alátámasztja azt az elméletet is, hogy az omega-3 zsírsavak, amelyek bõségesen megtalálhatóak az olyan zsíros húsú halakban, mint a lazac, a makréla vagy a hosszú tonhal, befolyásolhatják az AMD kifejlõdését vagy súlyosbodását.
"Bár a mostani vizsgálat azt mutatja, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend csökkentheti az AMD kései szakaszának kockázatát, ennek bizonyításához további kutatásra van szükség" - mondta Swenor.
Swenor és munkatársai 2520 olyan idõs, 65 és 84 közötti felnõtt adatait elemezték, akik szemvizsgálaton estek át és részletes kérdõívet töltöttek ki étrendjükrõl. Tizenöt százalékuknak korai vagy középsõ stádiumban lévõ idõskorai makuladegenerációjuk volt, és kevesebb mint 3 százalékuknál már elõrehaladott volt a betegség. A vizsgálat résztvevõi közül azoknál, akik hetente egyszer vagy többször zsíros halakból készült ételeket ettek, 60 százalékkal volt kisebb a valószínûsége az elõrehaladott AMD kialakulásának, mint azoknál, akik átlagosan hetente kevesebbszer fogyasztottak ilyen halat.
A kutatók összességében nem találtak egyértelmû kapcsolatot a résztvevõk bevallott halfogyasztása és az AMD kockázata között, de volt összefüggés az omega-3 zsírsavakban bõvelkedõ halak nagyobb mértékû fogyasztása és az elõrehaladott AMD esélye között.
Az AMD oka az abnormális érképzõdés az ideghártya (retina) alatt vagy a fényérzékelõ sejtek károsodása a retinában - mindkettõ súlyos látásromláshoz, sõt teljes vaksághoz vezethet. Az idõskori látásvesztésért elsõ helyen az AMD felelõs.
A betegség nem gyógyítható, de bizonyos kezelésekkel megelõzhetõ vagy késleltethetõ a súlyos látásromlás. Egy amerikai kormányzati klinikai kísérlet arra a következtetésre jutott, hogy nagy adagban egy különleges antioxidáns keverék - C- és E-vitaminokból, béta-karotinból és cinkbõl - a középsõ stádiumban lassíthatja az AMD súlyosbodását, és az orvosok manapság gyakran ezt írják fel az ilyen kórral küzdõ betegeiknek.
Egyelõre nem világos, hogy a hal vagy az omega-3 zsírsavak megállíthatják-e a betegség elõrehaladását, de az Egyesült Államokban végzett antioxidáns-kísérletet követõ vizsgálat most az akarja kideríteni, származnak-e további elõnyök abból, ha a hiányzó antioxidánsokat pótló étrendet halolajjal és két további antioxidánssal, luteinnel és zeaxantinnal egészítik ki.
(MTI)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!