A gyógyító alma - A legfőbb téli táplálékunk az alma legyen
Mikor érdemes almát fogyasztani?
Az ókori egyiptomiak után a görögök és a rómaiak az étkezést így
jelezték: ab ovo usque ad mala, a tojástól az almáig. Tehát az étkezést
almával fejezzük be.
Vajon miért?
Az alma fogyasztása különösen fontos és ajánlott a kismamáknak,
állapotos nőknek és gyermekeknek. A nátha és egyéb megbetegedések esetén
a gyógyszer - főhatáron kívül - szervezetre kifejtett megerőltető
hatása és mellékhatásai miatt babáknak és kismamáknak lehetőleg
kerülendő. Ezt legegyszerűbben megelőzéssel érhetjük el, melyben
segítségünkre lehet az alma.
"Naponta egy alma az orvost távol tartja."
"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."
Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát
is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte,
mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit
ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel
foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából.
Az ősi
egyiptomiak, görögök és rómaiak tisztelték és szerették az almát, több
tucatnyi változatát nemesítették ki. India ajurvédikus orvosai voltak az
elsők, akik hasmenés gyógyítására írták fel betegeiknek. Kínai orvosok
századokon keresztül használták a fa kérgét cukorbetegség gyógyítására. A
német rendfőnöknő és herbalista, bingeni Hildegard is nyers almát
ajánlott az egészséges embereknek, és főtt almát minden betegségre első
kezelésként. A sápkóros kislányokat egynémely vidéken olyan almával
etették, amelybe napokon át vasszögek voltak beszurkálva. Sok helyen
találkozunk az almával a mitológiában is. Az alma a megtermékenyülés,
érzéki szerelem s az eredendő bűnnek szimbóluma volt. Az almafát
mindenki ismeri, és gyümölcslevének értékessége és kellemes íze miatt
nálunk mindenütt termesztik. A gyökér kérge florizin keserű glikozidát
tartalmaz, mely a malária parazitákat elpusztítja, ezért a kinin
pótszere volt.
A modern tudomány felfedezte, hogy az almának
rendkívüli gyógyító értéke van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag
pektinben (az érés során feloldódó rostok anyaga). A nyers, finoman
reszelt alma a különböző eredetű hasmenéseknek, a vérhasnak és a
paratifusznak gyakorlatban bevált gyógyszerre.
Nyersen
fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és
almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj
működését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok
almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő. Az almalé
frissen üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség,
álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott.
Megjegyezzük, hogy főleg kismamáknak és kicsiny gyermekeknek almalé
fogyasztása mellett kerülni kell a pácolt, az erősen fűszerezett
ételeket és a füstölt húsokat.
Tanulmányok igazolják, miszerint
a pektin segít enyhíteni a hasmenést. A bélben ugyanis olyan
baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák
felületét védő réteggé alakítják. Továbbá a pektin salakképző anyagokat
juttat a székletbe, amivel egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés
enyhítésében. Székrekedés esetében az orvosok rostokban gazdag étrendet
javasolnak, mivel így salakképző anyagok kerülnek a bélsárba. A
salakképző anyag serkenti az összehúzódást és ezzel enyhíti a
székrekedést.
A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét
is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin
jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában
marad, amíg ki nem ürül. Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék
elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen. A
piktin megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a
bélrák kialakulását. Az alma piktinanyaga segít a szervezetből kiüríteni
az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A városban élő
kismamáknak és gyermekeknek ezért ajánlott napi egy alma elfogyasztása.
Kommentáld!