Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
********
Emlékeztek néhány éve milyen port kavart ez az adalékanyag? Állítólag
akkor dioxinnal fertőzött guar-gumi került az élelmiszereinkbe, azóta
pedig nem is hallunk róla.
A szakértő szerint sem lehet
elkerülni, hogy az ételekkel és italokkal együtt elfogyasztott számtalan
adalékanyag az ember szervezetében össze ne gyűljön. Ezek együtt már
komoly veszélyt is jelenthetnek.
A guar-gumit nagyon régen
használják, mint állagjavítót, e zselírozó jellegű anyagtól például az
üdítőital vagy a tej "teltebb és simább" ízű lesz. A guar-gumi nem
nélkülözhetetlen összetevője az említett élelmiszereknek, ám anélkül
azok "más állagúak" lennének.
A guar-gumi az internetes
Wikipédia lexikon szerint az úgynevezett pillangósvirágúak családjába
tartozó guarbab magjából őrléssel készül. A termék egy könnyű, fehér
vagy halvány színű, durvább vagy finomra őrölt, vízben oldódó por,
amelyet az olaj-, és élelmiszeriparban valamint a gyógyászatban is
használnak.
Nagyon gazdaságos viszkozitásnövelő szer, mintegy
nyolcszor jobban növeli a víz viszkozitását, mint a kukoricakeményítő.
Legnagyobb mennyiségben az olajipar használja fel. Olajkút fúrásakor a
víz vagy sósvíz alapú fúrófolyadékhoz adagolják. Egyebek mellett a
súrlódást is csökkenti.
Guar-gumival az ember leggyakrabban az
élelmiszerekben találkozik. Az élelmiszeriparban gélképzőnek,
viszkozitásnövelőnek, szuszpenziók stabilitásának növelésére,
vízmegtartónak és kötőanyagnak használják. Az élelmiszereken az E 412
élelmiszeradalék-kóddal jelölik.
A guar-gumit egyebek mellett
öntetekhez, majonézhez, ketchupokhoz, szószokhoz, tejtermékekhez,
kakaóitalokhoz, lágy sajtokhoz, üdítőkhöz, alkoholmentes italokhoz,
szörpökhöz, húskészítményekhez, sonkákhoz, felvágottakhoz, lekvárokhoz,
dzsemekhez, kenyerekhez, péksüteményekhez, kekszekhez vagy jégkrémekhez
adagolják.
Forrás: http://belfold.ma.hu/ 2007.08.05.
Felhasználási területei:
· Sütőipar: növeli a tészta nyújthatóságát, rugalmasságát, javítja az
állagát, növeli eltarthatósági idejét. Töltött termékeknél meggátolja a
töltelék kicsepegését, szivárgását, a tészta átnedvesedését.
·
Tejipar: sűríti a tejet, joghurtot, kefirt és a folyékony
sajttermékeket, segít megőrizni a jégkrémek, homogenitását, állagát.
· Húsipar: kenő- és kötőanyag (húskészítmények).
· Öntetek és szószok: segíti a szószok, öntetek, ízesítők, ketchupok stabilitását és megjelenését.
· Egyéb: leves-porok, édességek, öntetes halkonzervek, az előzőekben
felsorolt iparágak által előállított fagyasztott élelmiszerek,
takarmányok.
Guar-gumit használnak több gyógyszerkészítmény
gyártásához is. Főként a tabletták összeragasztásához használnak
E-412-t. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet tájékoztatása szerint a
gyógyszerek esetén azonban nem merülhet fel a dioxon szennyezés. Ennek
oka: az orvosságok készítésekor mind a hatóanyagot, mind a
segédanyagokat tesztelik, hogy tartalmaznak-e káros anyagot. Ezek között
a dioxin vizsgálata is szerepel.
Ezek sajnos tények és egyáltalán nem megnyugtatóak.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!