Életmód: A guar-gumi

Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 184 fő
  • Képek - 151 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 371 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 63 db

Üdvözlettel,

Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 184 fő
  • Képek - 151 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 371 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 63 db

Üdvözlettel,

Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 184 fő
  • Képek - 151 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 371 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 63 db

Üdvözlettel,

Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu közösségi

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 184 fő
  • Képek - 151 db
  • Videók - 16 db
  • Blogbejegyzések - 371 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 63 db

Üdvözlettel,

Hagyományos Kínai Orvoslás-egészség- www.wudangshanhu.5mp.eu vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


********
Emlékeztek néhány éve milyen port kavart ez az adalékanyag? Állítólag akkor dioxinnal fertőzött guar-gumi került az élelmiszereinkbe, azóta pedig nem is hallunk róla.

A guar-gumi új veszélyforrás, de kis mennyiségben nem mérgező - állítja a szakértő. Felvetődik a kérdés: ha KIS mennyiségben nem mérgező, akkor NAGY mennyiségben az, mégis "ehető"?
A szakértő szerint sem lehet elkerülni, hogy az ételekkel és italokkal együtt elfogyasztott számtalan adalékanyag az ember szervezetében össze ne gyűljön. Ezek együtt már komoly veszélyt is jelenthetnek.
A guar-gumit nagyon régen használják, mint állagjavítót, e zselírozó jellegű anyagtól például az üdítőital vagy a tej "teltebb és simább" ízű lesz. A guar-gumi nem nélkülözhetetlen összetevője az említett élelmiszereknek, ám anélkül azok "más állagúak" lennének.

A guar-gumi az internetes Wikipédia lexikon szerint az úgynevezett pillangósvirágúak családjába tartozó guarbab magjából őrléssel készül. A termék egy könnyű, fehér vagy halvány színű, durvább vagy finomra őrölt, vízben oldódó por, amelyet az olaj-, és élelmiszeriparban valamint a gyógyászatban is használnak.
Nagyon gazdaságos viszkozitásnövelő szer, mintegy nyolcszor jobban növeli a víz viszkozitását, mint a kukoricakeményítő. Legnagyobb mennyiségben az olajipar használja fel. Olajkút fúrásakor a víz vagy sósvíz alapú fúrófolyadékhoz adagolják. Egyebek mellett a súrlódást is csökkenti.

Guar-gumival az ember leggyakrabban az élelmiszerekben találkozik. Az élelmiszeriparban gélképzőnek, viszkozitásnövelőnek, szuszpenziók stabilitásának növelésére, vízmegtartónak és kötőanyagnak használják. Az élelmiszereken az E 412 élelmiszeradalék-kóddal jelölik.

A guar-gumit egyebek mellett öntetekhez, majonézhez, ketchupokhoz, szószokhoz, tejtermékekhez, kakaóitalokhoz, lágy sajtokhoz, üdítőkhöz, alkoholmentes italokhoz, szörpökhöz, húskészítményekhez, sonkákhoz, felvágottakhoz, lekvárokhoz, dzsemekhez, kenyerekhez, péksüteményekhez, kekszekhez vagy jégkrémekhez adagolják.
Forrás: http://belfold.ma.hu/ 2007.08.05.

Felhasználási területei:
· Sütőipar: növeli a tészta nyújthatóságát, rugalmasságát, javítja az állagát, növeli eltarthatósági idejét. Töltött termékeknél meggátolja a töltelék kicsepegését, szivárgását, a tészta átnedvesedését.
· Tejipar: sűríti a tejet, joghurtot, kefirt és a folyékony sajttermékeket, segít megőrizni a jégkrémek, homogenitását, állagát.
· Húsipar: kenő- és kötőanyag (húskészítmények).
· Öntetek és szószok: segíti a szószok, öntetek, ízesítők, ketchupok stabilitását és megjelenését.
· Egyéb: leves-porok, édességek, öntetes halkonzervek, az előzőekben felsorolt iparágak által előállított fagyasztott élelmiszerek, takarmányok.

Guar-gumit használnak több gyógyszerkészítmény gyártásához is. Főként a tabletták összeragasztásához használnak E-412-t. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet tájékoztatása szerint a gyógyszerek esetén azonban nem merülhet fel a dioxon szennyezés. Ennek oka: az orvosságok készítésekor mind a hatóanyagot, mind a segédanyagokat tesztelik, hogy tartalmaznak-e káros anyagot. Ezek között a dioxin vizsgálata is szerepel.

Ezek sajnos tények és egyáltalán nem megnyugtatóak.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu